Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september

  Sveriges största tomatodlare blir större

  Sveriges största tomatodlare, Alfred Pedersen & Son, vill bli ännu större. Gärna i samarbete med det nya fängelset som ska byggas utanför Trelleborg. Går allt vägen sätts spaden i jorden våren 2022.

   Mads Pedersen vill expandera tomatodlingen i Trelleborg.
  Mads Pedersen vill expandera tomatodlingen i Trelleborg. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Tomatodlingen i Trelleborg är med sina 16 hektar växthus störst i Sverige. Nu vill Mads Pedersen, ägaren till Alfred Pedersen & Son, expandera anläggningen och bygga ytterligare åtta hektar till totalt 24 hektar växthusyta, i Dalköpinge strax öster om Trelleborg stad.

  Stor efterfrågan på lokalodlat

  I dag står anläggningen för kring 40 procent av samtliga svenskodlade tomater som säljs.

  Och det är den goda efterfrågan på lokalproducerade svenska tomater som ligger bakom expansionsplanen.

  – Produktionen i Trelleborg går väldigt bra och nu har vi ekonomisk möjlighet att expandera så timingen är jättebra, säger Mads Pedersen.

  Geometrisk värme

  Han räknar med att investeringen kommer att ligga i spannet 120–150 miljoner kronor ”beroende på vilken värmekälla som används”. I dag värms anläggningen med flispanna.

  – Vi undersöker möjligheten till geometrisk värme. Eventuellt gemensamt med kommunen men kanske också gemensamt med det nya fängelset som ska byggas. Vi söker en lokalt förankrad lösning här, säger Mads Pedersen.

  Granne med nytt fängelse i Trelleborg

  Det han syftar på är det storfängelse med plats för 300 interner som ska uppföras i Trelleborg och blir granne med tomatodlingen.

  – Byggandet av fängelset är ett stort anläggningsprojekt och bygger vi ut så kan det vara en bra möjlighet för att göra saker ekonomiskt- och miljömässigt riktigt. Jag hoppas att vi kan göra något gemensamt kring värme-, vatten- eller elförsörjning, säger Mads Pedersen.

  Interner kan arbeta i växthuset

  Han funderar också kring möjligheten till att låta interner arbeta i växthuset.

  – Det är inte jag som bestämmer det men det är klart att om det finns möjlighet att hjälpa varandra så ska vi försöka. Det gäller att tänka utanför boxen här, säger Mads Pedersen.

  Den exakta placeringen av fängelset är ännu inte fastställd av Trelleborgs kommun och det är först när det är bestämt som Alfred Pedersen & Sons byggplaner kan sättas i verket.

  Planerad byggstart för det nya växthuset är satt till våren 2022.

  Fakta: Expansionen

  I dag producerar Mads Pedersens växthus 50 ton tomater om dagen i säsong. Med en planerad utbyggnad på ytterligare åtta hektar beräknas siffran stiga till 75 ton om dagen. Det är tomatsäsong åtta månader om året. Utöver det finns en mindre året runt-produktion i växthusen på 5 ton tomater per dag. I dag arbetar totalt 100 personer i tomatodlingen. Efter expansionen bedöms personalstyrkan behöva utökas med 50 personer.

  Alfred Pedersen & son AB

  Bransch: Tomatodling växthus.

  Personal: 100 medarbetare.

  Omsättning: 130 mkr (117).

  Resultat: 14,8 mkr (13,8).

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen