Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 december 2018

  Tolstojs äpplen en god affär för svenskt bolag

  Tula, Ryssland

  För cirka 150 år sedan planterade Leo Tolstoj och hans fru Sofia Andrejevna en äppelträdgård. Nu ska hans barnbarns barnbarn tillverka ekologisk äppelmust av äpplena. Bakom företaget finns svenska investerare.

   Jasnaja Poljana Gardens i Tula, 20 mil söder om Moskva. Här levde Leo och Sofia Tolstoj.
  Jasnaja Poljana Gardens i Tula, 20 mil söder om Moskva. Här levde Leo och Sofia Tolstoj. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

  Strukturen i ryskt jordbruk består antingen av mycket stora företag eller mycket små bakgårdsbönder. En tredje kategori företag har etablerats under senare år. De brukar 200-300 hektar och klassas enligt ryska mått mätt som småbönder. Flera av dem kommer från andra branscher.

  Ett sådant företag är Jasnaja Poljana Gardens som bildades i augusti. Namnet kommer från paret Tolstojs gård i Tula, 20 mil söder om Moskva. Det var här som Leo Tolstoj skrev både Anna Karenina och Krig och fred, medan hans hustru skötte den stora gården på dagtid, födde 13 barn och renskrev Leos manus på nätterna.

  I dag är gården ett statligt museum och en av Rysslands största turistattraktioner. En vanlig höstsöndag är den vackra parken fylld av tusentals besökare.

  – Jag har tillbringat mycket tid här och har varje år sett alla dessa äpplen som går till spillo. Jag ville göra något åt det, säger Ilja Tolstoj när vi går runt bland de vackert knotiga gamla äppelträden på Jasnaja Poljana.

   Utsikten från gården är slående.
  Utsikten från gården är slående. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

  Här finns 900 äppelträd av ett 30-tal olika sorter, varav en del gamla ryska som Anis, Antonovka, Skryzhapel och Borovinka. Under Leo och Sofia Tolstojs tid var äpplena en viktig del i gårdens inkomster, men inte nu längre. Därför vill ättlingen Ilja Tolstoj förvandla dem till must. Han är VD i företaget och de första 6 000 flaskorna äppelmust har tagits emot positivt av butiker och kaféer i Moskva.

  Bakom företaget finns svenska Across Invest som ägs av Adam Fisher och Jens Bruno. Företaget har främst arbetat med fastighetsinvesteringar och företagsrådgivning i Ryssland. Jens Bruno har tidigare varit finanschef på spannmålsföretaget Grain Alliance i Ukraina.

   Ilja Tolstoj, VD Jasnaja Poljana Gardens.
  Ilja Tolstoj, VD Jasnaja Poljana Gardens. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

  För två år sedan ville Across Invest satsa på ekologiskt jordbruk och köpte 6 000 hektar mark. Det skulle bli Rysslands största ekologiska gård och fick stor uppmärksamhet. Även ATL skrev om detta. Tidigare i år lämnade dock Across Invest projektet och investerarna driver vidare projektet som konventionell odling.

  Typiskt för den ryska jordbruksscenen?

  – Nej, det var mera fråga om ett samarbete mellan svenskar som inte fungerade, säger Adam Fischer.

  Nu tänker man i stället bygga upp ett varumärke för juice, saft, sylt och cider. Fortfarande är inriktningen ekologisk. Även andra varumärken och produkter är på gång.

   Paret Tolstojs 150 år gamla äppelträdgård är basen för företaget Jasnaja Poljana Gardens, som gör ekologisk äppelmust.
  Paret Tolstojs 150 år gamla äppelträdgård är basen för företaget Jasnaja Poljana Gardens, som gör ekologisk äppelmust. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

  – Allt som händer i väst, händer förr eller senare också i Ryssland och det gäller även utvecklingen av den ekologiska marknaden. Det kommer att innebära fantastiska affärsmöjligheter som också ger så många andra värden. Jag har inget intresse av att åka till Ryssland och bedriva konventionellt jordbruk, säger Adam Fischer.

  Förutom samarbetet med Jasnaja Poljana har man alldeles i närheten investerat i 340 hektar mark för att bygga musteri, anlägga frukt- och bärodling och bygga ett kunskapscenter för ekologiskt jordbruk.

  Across Invest

  Across Invest ingår i Across Retail AB. Bolaget omsatte 2017 1,3 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 131 000 kronor.

  Ägare: Jens Bruno och Adam Fischer.

  Jasnaja Poljana Gardens är ett dotterföretag till Across Retail som startades i augusti i år.

  Cirka 13 procent av Rysslands livsmedelsproduktion kommer från jordbruksföretag som äger ett par hundra hektar mark.

  Det ekologiska lantbruket och marknaden växer i Ryssland och från den ryska regeringen finns en uttalad önskan om att ökningen ska fortsätta. Cirka 300 000 hektar eller 3 promille av Rysslands åkerareal brukas ekologiskt. Ekomarknaden i Ryssland värderas till 600 miljoner kronor och den ekologiska exporten till 300 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen