Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april

  På jakt efter gnagare

  Helsingborg.

  På vissa håll i landet har det varit ovanligt mycket gnagare den senaste tiden. Men om man ska använda gift mot skadedjuren är reglerna numera ganska hårda – ofta blir det experterna som sköter det.

   Kontroll. Här ser man på giftet att det fortfarande är aktivitet på gnagarna. Då kan det få ligga kvar ytterligare 35 dagar.
  Kontroll. Här ser man på giftet att det fortfarande är aktivitet på gnagarna. Då kan det få ligga kvar ytterligare 35 dagar. FOTO: Hans Dahlgren

  Att själv köpa råttgift, rodenticider, och lägga ut på gården i förebyggande syfte är ett minne blott. Sedan några år tillbaka behövs både utbildning och tillstånd för att hantera i princip allt gift mot gnagare.

  Det krävs också en annan planering och uppföljning, vilket påverkat skadedjursexperternas arbetsmetoder.

  – Det första är att få en överblick över gården för att se vad problemet beror på, säger Tobias Arnfeldt, skadedjurstekniker på Länsförsäkringar Skåne, när han vandrar runt på den gård utanför Helsingborg som han besöker tillsammans med ATL.

   Praktexempel. Såhär rent och snyggt, utan växtlighet intill väggar, är optimalt för att hålla gnagarna borta från byggnader.
  Praktexempel. Såhär rent och snyggt, utan växtlighet intill väggar, är optimalt för att hålla gnagarna borta från byggnader. FOTO: Hans Dahlgren

  Bolaget har nyligen själva börjat med den här typen av skadedjursbekämpningar efter att tidigare haft en samarbetspartner som gjort det.

  De mer återhållsamma reglerna för gift innebär att de jobbar utifrån en åtgärdstrappa, där giftet oftast inte är den första insatsen. I stället används inledningsvis mekaniska fällor för att få en bild av problemet.

  – Det ska vara rent och snyggt. Det ska inte ligga foder på marken. Tillgången till käk, vatten och gömslen måste bort.

   Notering. Skrot som ligger intill byggnader ska bort för att inte ge möss och råttor ställen att gömma sig eller bygga bo på.
  Notering. Skrot som ligger intill byggnader ska bort för att inte ge möss och råttor ställen att gömma sig eller bygga bo på. FOTO: Hans Dahlgren

  Som exempel visar Tobias Arnfeldt hur den här gården rensat intill väggarna.

  – Här är ett jättebra exempel där de lagt grovsten längs huskanten. De har inte heller buskage intill väggarna, som riskerar att bli gömställen för råttor och möss.

   Tobias Arnfeldt på Länsförsäkringar Skåne.
  Tobias Arnfeldt på Länsförsäkringar Skåne. FOTO: Hans Dahlgren

  För- och nackdelar

  Med de nya reglerna för gifthantering har saneringen av gnagare blivit lite mera komplicerad och tidskrävande, men sannolikt både säkrare och effektivare.

  – Förut fyllde vi på vår och höst men då fick ju kunden aldrig veta när problemet var löst. Nu får vi lova att låta giftet ligga 35 dagar innan vi måste kontrollera det, säger han.

   Ingång. Håligheter bör i möjligaste mån täppas till för att inte släppa in gnagarna.
  Ingång. Håligheter bör i möjligaste mån täppas till för att inte släppa in gnagarna. FOTO: Hans Dahlgren

  Då görs en ny bedömning. Är aktiviteten helt borta måste giftet tas in. Annars kan man låta det ligga ytterligare 35 dagar. Men blir det ingen skillnad i aktivitet måste ytterligare utredningar göras för att se vad problemet beror på.

  Det nya arbetssättet kräver alltså oftast fler besök, och det är naturligtvis någon som ska betala för det. Men Tobias Arnfeldt säger att det inte påverkar försäkringspremien.

  – Nej, det ingår ett fritt saneringsbesök på lantbruk. Efter det går det att teckna ett avtal med oss som passar lantbrukaren.

   Indikation. För det här hålet lägger Tobias Arnfeldt små stenar. Är de borta vid nästa besök kan han anta att det springer råttor här som puttat undan dem.
  Indikation. För det här hålet lägger Tobias Arnfeldt små stenar. Är de borta vid nästa besök kan han anta att det springer råttor här som puttat undan dem. FOTO: Hans Dahlgren

  Tobias Arnfeldt går runt på gården, kontrollerar lådorna med råttgift och tittar efter olika problem som kan gynna gnagare. Han stannar till vid en hög med byggskrot intill en husvägg, tar upp sin Ipad och tar en bild.

  – Här har vi ett bra gömställe för möss som måste åtgärdas, så det blir en rapport i min padda.

  Kunden, som haft problem med gnagare, har redan utfört en del åtgärder sedan tidigare besök. Nu får kunden en ny rapport från detta besök för att kunna fortsätta.

  – De har tagit tag i saker som behöver göras och är på rätt väg, så det känns jättebra, säger Tobias Arnfeldt.

   Strikt. Hanteringen av gift har blivit mera kontrollerad och kräver numera både utbildning och tillstånd.
  Strikt. Hanteringen av gift har blivit mera kontrollerad och kräver numera både utbildning och tillstånd. FOTO: Hans Dahlgren

  ATL TV: Så bekämpas gnagarna

  MER FRÅN ATL TV: Täta kontroller av råttgift

  LÄS OCKSÅ: Fortsatt stopp för utbildning för råttgiftSå håller du mössen borta från maskinerna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen