Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september 2019

  Tobaksodlare i satsning på helsvenskt snus

  Fjälkinge

  Efter tio års tobaksodlande satsar Anders Olsson tillsammans med fyra andra delägare på egen snusproduktion. Nu är de ensamma på marknaden med ett snus som bara innehåller svensk tobak.

   ”Det kändes skönt när de första dosorna levererades eftersom det tog lång tid att komma i gång med produktionen”, säger Anders Olsson.
  ”Det kändes skönt när de första dosorna levererades eftersom det tog lång tid att komma i gång med produktionen”, säger Anders Olsson. FOTO: Jonatan Jacobson

  I samband med ett bostadsköp förvärvade Anders Olsson det gamla mottagningsmagasinet i Fjälkinge, som förr i tiden tillhörde Svenska Tobaksmonopolet. 2008 började han odla tobak i ett projekt tillsammans med Regionmuseet Kristianstad. Därefter fortsatte odlandet och tobaken levererades till snusföretaget Fiedler & Lundgren.

  Men från och med i år stannar skörden i Fjälkinge för att bli till snus i byns nystartade fabrik som Anders Olsson även är delägare i.

  – Vi är unika med hundra procent svensk tobak i snus som säljs kommersiellt. Det finns ingen på marknaden som har något liknande, säger Anders Olsson.

  Snuset är döpt till Alida, efter namnet på den svenska virginiatobak som han odlar. Sorten odlades storskaligt i Sverige fram till 1964 då sista skörden tobak togs i just Fjälkinge. Odlingen på 9,6 hektar är ekologisk och beräknas ge cirka åtta ton torkad tobak.

   Tobaksplantan trivs när det är varmt och torrt.
  Tobaksplantan trivs när det är varmt och torrt. FOTO: Jonatan Jacobson
   Själva skörden sker med en tobaksskördare importerad från Frankrike men efterarbetet utförs manuellt.
  Själva skörden sker med en tobaksskördare importerad från Frankrike men efterarbetet utförs manuellt. FOTO: Jonatan Jacobson

  Tobaksplantan är relativt lättodlad och drabbas sällan av skadedjur eller sjukdomar.

  – Skörden och torkningen är det som är jobbigast med att odla tobak eftersom det kräver mycket manuellt arbete. Det tar drygt två månader att skörda och hänga upp allt, säger Anders Olsson.

  Skörden påbörjas i mitten av augusti. Tobaksbladen hänger först utomhus i tre veckor tills bladen blivit gyllenbruna, därefter torkas de inomhus lika länge tills fukthalten ligger på tio till tolv procent. Sedan rivs tobaksbladen ner till mjöl som kan bakas till snus i fabrikens mixer.

  Det tog drygt två år att realisera idén om snusföretaget med namnet Monopolet 206:1 efter fastighetsbeteckningen på tobaksmagasinet.

  – Vi har ingen erfarenhet själva av att göra snus. Det har varit en lång och spännande resa med mycket undersökande arbete eftersom det är en ganska stängd och hemlighetsfull bransch, säger Magnus Persson, delägare och tekniskt ansvarig.

   ”Vi har en kapacitet att förpacka två tusen dosor om dagen men sen får verkligheten visa hur stor produktionen blir”, säger Magnus Persson.
  ”Vi har en kapacitet att förpacka två tusen dosor om dagen men sen får verkligheten visa hur stor produktionen blir”, säger Magnus Persson. FOTO: Jonatan Jacobson

  I slutet av augusti levererades de första dosorna Alida original, en fuktig portion, som nu säljs i ett 40-tal butiker. I slutet av september kommer även en vit portion ut i handeln. Företaget satsar initialt på en naturlig tobakssmak och en liten marknadsandel.

  – Eftersom vi har en unik råvara med en söt och mild karaktär så låter vi snuset smaka tobak. Vi är ute efter en oerhört liten marknadsandel, 0,2 procent vill vi ha. Kan vi lyckas med det så kommer vi att driva ett sunt företag, säger Magnus Persson.

   I dagsläget finns två produkter som är godkända för försäljning.
  I dagsläget finns två produkter som är godkända för försäljning. FOTO: Jonatan Jacobson

  Den historiska kopplingen till tobaksplantan är stark i Fjälkinge, inte minst i Anders Olssons egen släkt. Både hans farmor och hennes mor odlade tobak och jobbade åt Svenska Tobaksmonopolet som kampanjarbetare.

  – Det känns kul att man har lyckats bevara något och lite känns det som en kulturgärning man sysslar med, att hålla liv i en gammal syssla som var väldigt stor en gång i tiden, säger Anders Olsson.

   Långa rader med tobaksblad hänger åter på torkning i Fjälkinge.
  Långa rader med tobaksblad hänger åter på torkning i Fjälkinge. FOTO: Jonatan Jacobson
   Gästarbetare förbereder tobaksblad för torkning.
  Gästarbetare förbereder tobaksblad för torkning. FOTO: Jonatan Jacobson

  Monopolet 206:1

  Företagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: Två personer och många delägartimmar.

  Omsättning: Saknas uppgifter eftersom företaget är nystartat. Verksamheten är budgeterad efter en marknadsandel på 0,2 procent.

  Yta/areal: Produktionsanläggning på 250 kvadratmeter och odlingsareal på 9,6 hektar.

  Delägare: Förutom Anders Olsson och Magnus Persson är Peter Nilsson, Henrik Thagesson och Johan Reinholdsson delägare i bolaget.

  Så lyckas du med företaget – tre tips

  • Var ute i god tid.

  • Våga satsa på det du tror på.

  • Gör det du är bra på och var inte rädd för att be om hjälp när det behövs.

  ATL var på besök hos tobaksodlaren Anders Olsson redan 2017. Se inslaget här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen