Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Skitjobbigt slut på tjurfajt

  Bråk mellan avelstjurar är vanligt, men att knuffa sin motståndare i gödselbrunnen torde tillhöra de mer ovanliga greppen.

   Tjuren Internet knuffades ner av en annan tjur i gödselbrunnen.
  Tjuren Internet knuffades ner av en annan tjur i gödselbrunnen. FOTO: Per Svensson Borrud Pelles Photo Kisa

  Det var vad som hände på onsdagseftermiddagen på Utdala gård mellan Kisa och Åtvidaberg. Magnus Jonssons sex avelstjurar stängdes in en box när det var dags att rengöra gödselgången. I vanliga fall brukar det gå bra, men igår blev det bråk i boxen.

  Dörren till gödselbrunnen stod öppen och när tjurarna sprängde grinden till boxen slapp två av dem ut i gången mot gödselbrunnen. Det blev ett rejält bråk som slutade med att tjuren Internet knuffades ner i den tre meter djupa gödselbrunnen.

  LÄS MER: Rasen var en hårsmån från att dö ut

  – Jag var inte där själv, utan min medhjälpare på gården kom springande och berättade vad som hade hänt.

  I gödselbrunnen stod tjuren Internet i gödsel upp till magen. Magnus Jonsson tror att han föll mjukt på den hög som bildats vid renskrapningen av gödselplattan.

  – Det gällde att tänka efter och ta det lugnt och ringa direkt till räddningstjänsten.

  Olyckan inträffade runt 17-tiden på onsdagseftermiddagen och räddningstjänsten kom direkt. De fick fram en sele och kunde med hjälp av en grävmaskin hissa upp den 1,2 ton tunga tjuren. Internet tog, till synes, det hela med ro och hela räddningsinsatsen tog ungefär två timmar.

   Här räddas tjuren Internet ur den tre meter djupa gödselbrunnen.
  Här räddas tjuren Internet ur den tre meter djupa gödselbrunnen. FOTO: Per Svensson Borrud PellesPhoto Kisa

  – Internet mår bra och skadade sig inte, det första han gjorde när han kom upp ur brunnen var att börja äta, berättar Magnus Jonsson.

  Han säger också att det är svårt att gardera sig mot den här typen av händelser. Alla som har erfarenhet av tjurar vet hur svårt det är att hindra dem från att bryta sig ut om de väl har bestämt sig.

  – Man får helt enkelt försöka ha bättre koll på om det blir bråkigt och då ligga steget före.

  Internet är i vanliga fall ingen bråkstake, utan har ett lugnt och stabilt kynne, så Magnus Jonsson har svårt att tro att han var uppviglaren.

  LÄS ÄVEN: Anmäld inspektör måste avvecklaLÄS ÄVEN: Ilskan växer i väntan på jordbruksstödet

  Relaterade artiklar

  Till toppen