Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2017

  Tjänstemän tar strid för jordbruksmark

  En entreprenör i skånska Höör vill bygga 100 bostäder på sin mark. Medan politikerna hejar på förslaget är det tjänstemännen som har dragit i bromsen. Orsaken är att de vill skydda jordbruksmarken.

  FOTO: arkivbild

  Entreprenören har köpt ett 16 hektar stort område i Fogdaröd som är tänkt att exploateras, skriver Skånska Dagbladet. Marken består huvudsakligen av gräsbevuxen betesmark, på vilken det finns planer på att bygga villor, radhus och flerfamiljshus.

  Men ett tjänstemannaförslag som tagits fram avråder från att det ska byggas på marken. I förslaget, som lämnades till politikerna i miljö- och byggnadsnämnden, nyligen står bland annat:

  ”Jordbruksmarken är en unik och en icke förnyelsebar resurs som är nödvändig för vår överlevnad”,

  Men politikerna kör över tjänstemännen och går på den inslagna vägen för att börja göra en detaljplan för det planerade bostadsområdet.

  – Vi ändrade helt och hållet och det var samtliga partier överens om. I Fogdaröd är det klass fyra på en tiogradig skala på åkermarken, säger Lars-Håkan Persson (M), förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden till Skånska Dagbladet.

  Politikerna anser att jordbruksmarken som används för byggprojektet inte orsakar någon betydande miljöpåverkan. Den påverkar inte heller tillgången på odlingsbar jordbruksmark i kommunen anser man.

  PREMIUM: Ställer krav för att skydda Lunds bästa jordarLÄS OCKSÅ: 1200 bostäder på brukad åkermarkLÄS OCKSÅ: Markägarnas ilska mot Vallentuna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen