Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari

  Nya mobilmaster kan bli en bra affär

  Över 1 500 nya mobilmaster kommer att sättas upp runt om i landet när satsningen på 5G rullas ut. De allra flesta hamnar på landsbygden. För markägaren kan det bli en bra affär om läget är det rätta.

   Ersättningsnivåerna för befintliga mastarrenden varierar från 5 000 kronor upp till 30 000 kronor årligen.
  Ersättningsnivåerna för befintliga mastarrenden varierar från 5 000 kronor upp till 30 000 kronor årligen. FOTO: Mostphotos

  Satsningen på 5G kommer att innebära en kraftig ökning i antalet uppkopplade enheter. För att nätet ska klara att leverera den högre kapaciteten måste det förtätas. Det sker dels genom att befintliga master uppgraderas med 5G-teknik, dels måste nya master byggas.

  De operatörer som bygger flest är Telenor och Tele2 i det gemensamma bolaget Net 4 Mobility. Bolaget kommer att sätta upp över 1 500 master runt om i Sverige fram till 2023 då merparten ska vara klara, även om utbyggnaden beräknas pågå fram till 2025.

  – Det vi vill göra är att utöka den geografiska täckningen där vi inte finns i dag vilket betyder att de flesta nya master kommer att hamna på landsbygden, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

   Andres Suazo, nätexpert Telenor.
  Andres Suazo, nätexpert Telenor. FOTO: Telenor

  Planeringen pågår som bäst och Andres Suazo räknar med att mastbyggena startar redan i höst.

  – Det blir en mångmiljardsatsning under de här åren. Före sommaren kommer vi att gå ut med en detaljplan för varje kommun och län som visar hur många master som blir aktuella och när byggena planeras att starta, säger han.

  Mycket påverkar ersättningen

  Andres Suazo vill inte prata i detalj om vilka ersättningsnivåer som kan bli aktuella för fastighetsägarna som ska arrendera ut marken. Han menar att det kan skilja mycket i ersättningen mellan olika placeringar.

  – Det kanske inte alltid verkar rättvist men det finns alltid en bakgrund till att ersättningsstrukturen ser ut som den gör, säger Andres Suazo.

  Det kan vara flera faktorer som påverkar ersättningen. Allt från utbudet av platser till placeringen. Ska bolaget till exempel bygga en hel mast från grunden eller kan antennen monteras på ett befintligt tak?

  – Kan du placera antennen på till exempel toppen av en silo sparar det pengar. Ligger den dessutom uppe på ett berg är det värt mycket mer för oss än om vi måste bygga hela strukturen från början, säger Andres Suazo.

   Att upplåta mark till en mobilmast kan bli en bra affär. Rickard Josefson, chefsjurist på LRF Konsult. Arkivbild.
  Att upplåta mark till en mobilmast kan bli en bra affär. Rickard Josefson, chefsjurist på LRF Konsult. Arkivbild. FOTO: LRF/Mostphotos

  ”Finns ingen standardtaxa”

  Arbetsordningen är att bolaget ser ett område där en mast behöver byggas för att öka täckningen.

  – Därifrån jobbar vi med olika kandidater, sedan börjar vi förhandla med markägarna och är det någon som är för dyr faller den bort och vi går vidare med någon annan, säger Andres Suazo.

  ATL har gjort en snabb avstämning av ersättningsnivåerna för befintliga mastarrenden, som varierar från 5 000 kronor upp till 30 000 kronor årligen. Oftast ligger de dock mellan 8 000 och 20 000 kronor.

  – Det finns ingen standardtaxa utan bara praxis. Och det är alltid en förhandlingsfråga mellan markägare och arrendator, säger Rickard Josefson, chefsjurist på LRF Konsult.

  Han understryker att det i de allra flesta fall rör sig om en frivillig överenskommelse. Operatören kan begära ledningsrätt, men det är ovanligt. Vill du som markägare inte ha någon mast på din fastighet är det bara att säga nej – oavsett om mastbolaget sökt och fått bygglov på din mark.

  En bra affär

  Rickard Josefson tycker ändå att det är en bra affär att säga ja, även om ersättningen kanske inte lever upp till din begärda nivå.

  – Tänk på vad alternativintäkten är för den plats i skogen det kan handla om. Bedriver du skogsbruk på 20×20 meter så har du knappast en årlig avkastning på 8 000 kronor på den, säger Rickard Josefson.

  Ett annat argument är att om du säger nej till en mast för att den förfular får du ingen ersättning alls. Likväl kan masten komma upp på grannfastigheten 100 meter bort och du har den framför ögonen ändå.

  Tipsen – så förhandlar du upp din ersättning

  • Hyr flera operatörer in sig i masten ska nyttan avspegla sig i priset.

  • Har du ett unikt läge för en mast, till exempel på berg, silotak eller fri sikt, påverkar det ersättningen.

  • Ju mer stadsnära, det vill säga ju mer signaltrafik, desto högre ersättning.

  • Det är dyrt att flytta en mast. Lång avtalstid ska premieras.

  • Avtalet måste reglera att operatören besörjer nedmonteringen när arrendet upphör.

  Relaterade artiklar

  Till toppen