Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari

  Tjäna på träda

  Prispressen på spannmål väntas fortsätta i år. Träda kan vara det mest lönsamma alternativet på vissa jordar i vår.

  – Med nuvarande spannmålspriser ska man absolut fundera över kalkylen för att odla vårspannmål om den ska säljas. En halvtaskig vårgröda för 1,10 kronor per kilo och fyra tons avkastning drar kanske inte runt ens andra omkostnader. Då kan träda vara ett alternativ, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult.

  Det beror naturligtvis på vilka förutsättningar man har på gården, vilken avkastning man kan räkna med och vilket skick marken är i. Efter den blöta hösten på många håll i landet kan marken vara svår att få ett bra bruk på och ogrästrycket kan bli problematiskt, enligt Stefan Nypelius.

  – Då kanske marken hade mått bättre av att man inte plöjt alls i höst och att man använder den som träda nästa år, om det kostar mer att odla det än man får ut av grödan. Men det är väldigt beroende av vad vi får för vinter och när våren kommer igång. Med ett sent vårbruk blir det kanske inte så hög avkastning på vårsäden.

  Mer maltkorn

  Det lär bli en stor odling av maltkorn i Östersjöområdet i år på grund av att höstsådden blev mindre i fjol. Enligt Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne, kan det räcka med 1,50 kronor per kilo med en skörd på 6-7 ton per hektar för att få en positiv maltkornskalkyl, men helst ska man över 1,60 kronor per kilo. Maltkornspriserna har börjat röra sig uppåt igen och det kan komma nya lägen för prissäkring.

  Annars kan vårraps vara en gröda att satsa på, även om politiska beslut på internationell nivå gjort att raps inte har samma förutsättningar för en bra kalkyl som tidigare.

  – Som spridning för att inte bara ha en massa vårspannmål, kan det vara ett intressant alternativ om skördenivån är bra. Men man måste kunna behärska insekterna eftersom vi inte kan beta med neonikotinoider, säger Anders Pålsson.

  Osäkert med bönor

  Om ärter och åkerböna får ett bra netto 2018 är osäkert. Odlingen har ökat på grund av krav på ekologiska fokusarealer. 2017 fick många en bra skörd av åkerböna och med möjligheter att skriva kontrakt på 1,70 – 1,75 kronor per kilo hos vissa uppköpare har de kunnat få en bra odlingskalkyl.

  I år är det inte längre tillåtet att spruta i grödorna på ekologisk fokusareal.

  – Beroende på hur mycket ärter och åkerböna minskar på fokusarealerna så kan det gynna marknaden. I och med att odlingarna har ökat rätt så mycket så har det dykt upp ett intresse för att ha svenska proteingrödor. Men det är svårt att veta hur det slår, säger Anders Pålsson.

  Låga havrepriser

  Priserna på havre och grynhavre är förhållandevis låga för tillfället och utbudet kan bli större i år.

  – Om de inte har höstsått så mycket i Finland kanske de sår väldigt mycket grynhavre där och Finland är vår största konkurrent på exportmarknaden, säger Anders Pålsson.

  LÄS OCKSÅ: ”Det enda alternativet är svartträda”LÄS OCKSÅ: Nytt år – nya regler att ha koll påLÄS OCKSÅ: LRF: Tanklöst med höjd dieselskattLÄS OCKSÅ: Teknikåret som gick

  Till toppen