Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli 2017

  Tipsen som hindrar sommarolyckorna

  Med sommarjobbare följer alltid ett fullt arbetsgivaransvar, och som arbetsgivare är man skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att anställda inte ska skada sig i arbetet. Här är tipsen som motar Olle i grind.

   Gösta Friberg är arbetsmiljöutvecklare på Säker Arbetsmiljö
  Gösta Friberg är arbetsmiljöutvecklare på Säker Arbetsmiljö FOTO: Kenneth Kauppi

  Gösta Friberg är arbetsmiljöutvecklare på Säker Arbetsmiljö och har flera handfasta råd kring hur arbetsgivare ska tänka när de anställer sommarjobbare från Sverige och utlandet. Han börjar med födelseåret.

  – Det är oerhört viktigt att checka av åldern så man inte får in minderåriga i arbetet. Det finnas många arbetsmoment som man inte ska sätta 17-åringar på, säger han.

  Minilastare som saknar hytt är en konkret situation som många arbetsgivare gör bort sig på, och som minderåriga inte ska använda, fortsätter han.

  – Skulle det hända något kommer den låga åldern göra att du hamnar i fel vågskål. Sedan finns det vissa typer av ensamarbete som man också måste ha koll på. Som att man inte får skicka in minderåriga ensamma till stora djur i lösdrift.

  Beställ broschyrer

  Farliga trafiksituationer är också något som har varit starkt uppmärksammat i ATL. Att sommaranställda får transportuppdrag är mycket vanligt, och bör alltid följas av en policy kring hur man ska bete sig när man kör på allmän väg. Att inte prata i mobiltelefonen under transportarbetet är en regel som bör kommuniceras, enligt Gösta Friberg.

  – När det gäller utländsk arbetskraft finns det inga skillnader. Man har alltid fullt arbetsgivaransvar, och här är det viktigt att vara tydlig eftersom många som kommer hit saknar säkerhetskulturer, där det inte är tal om att använda skyddsutrustning.

  – Det är en jätteproblematik där man tar stora risker. De flesta som kommer är grönsaks- och jordbruksplockare och där tycker jag man ska beställa en broschyr från SLA och Prevent. Broschyrerna finns på de flesta språk med bilder på hur man ska göra och hur man inte ska göra i olika jobbsituationer. Det är mitt absoluta råd. Skaffa dem och stick den i näven på dem, och släpp det inte utan en uppföljande diskussion. För det räcker inte att bara dela ut böckerna.

  FOTO: Dan Birgerson

  Rätt försäkringar

  Att följa upp och justera rutinerna är viktigt. Det kan man exempelvis göra genom att studera de anställda i smyg.

  – Det har blivit oerhört mycket bättre när det kommer till arbetsgivarnas kunskaper och ambitioner att det inte ska hända något. Långt tillbaka fanns det skräckexempel. Men de blir färre.

  Inom djurhållningen, där många över lag jobbar under längre perioder och som fast anställda, upplever Gösta Friberg att risken för olyckor är störst i början av anställningen. När rutinerna väl har implementerats brukar det fungera. Här är rätt skyddsutrustning och goda förebyggande samtal A och O.

  – Att arbetstagarna är försäkrade är också enormt viktigt ekonomiskt för bägge parter. Annars kan man stå med försörjningsansvar för dem livet ut, säger Gösta Friberg.

  LÄS MER: Återkommande arbetskraft en trygghet på OrelundLÄS OCKSÅ: Här finns jobben

  Relaterade artiklar

  Till toppen