Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars

  Optimera rapsskörden och undvik avdrag

  Det är god ekonomi i rapsodlingen för den som lyckas få en bra skörd. Det gäller att välja rätt strategi för spillsäd, ogräsbekämpning och gödsling – men också att vara ute i rätt tid.

   Paul Leteus, HIR, växtodlingsrådgivare.
  Paul Leteus, HIR, växtodlingsrådgivare. FOTO: RICKARD NILSSON

  Priset på rapsfrö har skjutit i höjden och det gäller att ta hand om grödan och ge den rätt förutsättningar för att optimera skörden. Frågan i vår är hur rapsen klarat vintern och om höstens åtgärder behöver kompletteras. Och att ha beredskap att agera tidigt.

  – Gå ut och titta på fälten tidigt, gärna under första halvan av mars. Då finns möjligheter att åtgärda sådant som inte är bra nog. Ju längre fram vi kommer ju sämre är möjligheterna att göra någonting. Så det är viktigt att bli medveten om sin situation tidigt, säger rapsexperten Paul Leteus på HIR Skåne.

  I fjol var det stora problem med spillsäd på sina håll. Det kunde ge avdrag på upp till 30 procent på avräkningen. Paul Leteus räknar med att problemet blir mindre i år på grund av att uppmärksamheten är större men också tack vare att förutsättningarna för behandling var bättre i höstas än föregående år.

  – Skälet till den höga förekomsten av spillsäd 2020 var den milda hösten och vintern som gav en lång tillväxt- och groningsperiod för spillsäden. Det var också blött vilket gjorde det svårt att komma ut på fälten och behandla.

  – En annan anledning är förfrukten. Numera sås ofta raps efter höstvete mot tidigare efter vårkorn. Höstspannmålen tål ju vintern bättre än vårkornet. Så även om du inte lyckades fullt ut med den kemiska bekämpningen på hösten, så försvann vårkornet när det blev kallt, säger Paul Leteus.

  Halv dos räcker

  För den som upptäcker mycket spillsäd på fältet vid besiktningen i mars finns fortfarande möjlighet att göra en kompletterande behandling.

  – Vi har även fått dispens fram till 10 mars för preparatet Kerb som är en produkt att använda vi låga marktemperaturer och som också är lämpligt om du dessutom behöver komplettera mot renkavle eller vitgröe, säger Paul Leteus.

  När det gäller ogräsbekämpning i höstrapsen är det dominerande preparatet Belkar. Paul Leteus tror att många hann med att köra ut en hel dos i höstas vilket sannolikt minskar behovet av en vårbehandling.

  Normalt sett räcker det med en halv dos på många fält. Men det bygger på att rapsen konkurrerar bra och håller tillbaka ogräset. I vinter kan rapsplantan ha tagit stryk och bladen frusit av. Det ger större ljusinsläpp vilket gynnar ogräset, säger han och rekommenderar därför en extra kontroll i fält innan tillväxten sätter fart på allvar.

  En vanlig metod för att bedöma gödslingsbehovet på våren är att klippa rapsen, grönmassan och allt ovan mark, på en kvadratmeterstor yta på några ställen i fältet.

  – Det ger en uppfattning om hur mycket kväve rapsen tagit upp på hösten och vilket gödslingsbehov du har på våren. Baserat på det är min bedömning att kvävebehovet i vår kommer att ligga strax under medel eller på cirka 120 kilo per hektar för ett genomsnittsfält, säger Paul Leteus.

  Han betonar samtidigt att du måste ta hänsyn till hur vintern har påverkat fältet.

  – På vissa ställen har det legat snötäcke när det varit kallt och blåsigt. På andra ställen har det varit barmark. Har då bladen försvunnit eller blivit skadade sätter plantan nya blad. Har vintern tagit hårt bör du öka givan lite grann, säger Paul Leteus.

  Uppmaningen är en tidig gödsling, helst första halvan av mars, om fälten är körbara.

  – Det gäller framförallt om rapsen blivit eftersatt av vintern. Blir det en torr vår och det inte kommer regn förrän Valborg när rapsen ska till att börja blomma är det lätt att hamna för sent på det, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Stor höstsådd ger mindre plats för vårbruket

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen