Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2019

  Tiotusentals djur avlivade efter virusmisstanke

  Närmare 30 000 fjäderfän på en gård i Skåne har avlivats sedan ett misstänkt utbrott av Newcastlesjukan upptäckts, rapporterar Sydsvenskan/HD. Formen var dock inte den farligaste varianten.

  FOTO: Marit Hommedal/TT

  Jordbruksverket tog i april beslut om att gården skulle avspärras och efter att provtagningar analyserats av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, beslutades att alla djuren skulle avlivas.

  Newcastlesjuka kan vara väldigt smittsam, men det ska inte ha varit den formen av virus med hög smittsamhet och dödlighet som upptäckts.

  – Det var för lite virusmaterial. Genom att det finns ett regelverk för hur man definierar den här sjukdomen så stannade det vid en misstanke, säger Gunilla Hallgren, epidemiolog på SVA till HD och Sydsvenskan.

  Det gör att Sverige kan fortsätta att behålla sin status som ett land fritt från sjukan, så exporten av kycklingprodukter påverkas inte.

  Relaterade artiklar

  Till toppen