Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 januari

  Tio ton insmugglat kinesiskt griskött brändes

  I Kina är efterfrågan stor på griskött från länder som inte nåtts av afrikansk svinpest. När italienska myndigheter upptäckte tonvis med illegalt importerat griskött från Kina i en lastbil ringde varningsklockorna.

   Arkivbild, ej köttet i det aktuella tillslaget.
  Arkivbild, ej köttet i det aktuella tillslaget. FOTO: Jan Woitas/DPA/TT

  När den italienska finanspolisen kontrollerade lastbilen i Padua strax väster om Venedig i norra Italien, visade det sig att den hade tio ton fläskkött gömt i ett dolt lastutrymme. Köttet kom från Kina och hade importerats illegalt, utan några som helst kontroller. Eftersom den afrikanska svinpesten härjar för fullt i det asiatiska landet, där hundra miljoner svin avlivats det senaste året, ansåg hälsovårdsmyndigheterna att risken för smitta var så stor att köttet skulle brännas omedelbart, utan ytterligare kontroller.

  Efter tillslaget tackade Paduas borgmästare Sergio Giordani finanspolisen för deras arbete.

  ”Det faktum att köttet var gömt bakom lönnväggar visar att det inte var en engångsföreteelse, utan rör sig om organiserad smuggling som med detta tillslag och kommande åtal får ett abrupt slut”, säger han enligt tidningen Padova Oggi.

  ”Det handlar inte bara om att sätta stopp för aktörer som snedvrider konkurrensen genom att inte följa reglerna, utan när det handlar om livsmedel, även om att värna folkhälsan”, fortsätter Sergio Giordani.

  Köttet hade kommit in via hamnen i Rotterdam, som av många anses vara det största centrumet för illegal import inom EU. Det hittades vid en kontroll av företaget som importerat det, eftersom det tidigare haft problem med hygien och transport av livsmedel.

  Den italienska jordbruksministern Teresa Bellanova kritiserar nu EU för att det fortfarande inte finns någon europeisk lag som tvingar livsmedelsindustrin att ange ursprung på allt fläskkött som används. Enligt WHO riskerar en fjärdedel av världens svin att försvinna på grund av den afrikanska svinpesten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen