Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni 2018

  Fler vill plugga inom det gröna

  Totalt 2753 personer ansökte till naturbruksgymnasierna 2018. Det är en ökning med tio procent i jämförelse med förra året.

   Naturbruksgymnasiet i Osby i Skåne.
  Naturbruksgymnasiet i Osby i Skåne.

  Antalet förstahandssökande till Naturbruksgymnasierna har stigit för andra året i rad. I år hade 2753 personer en av utbildningarna på naturbruksgymnasierna som sitt förstahandsval. Ökningen ligger på drygt tio procent i jämförelse med 2017.

  – Vi brukar oftast fokusera på andelen av årskullen och om den har ökat i stället för totala antalet förstahandsökare rakt av då det kan vara vissa årskullar med extra många tonåringar. Men positivt för i år är att både andelen av årskullen och det totala antalet har ökat. Andelen av årskullen har ökat med drygt fem procent och totala siffrorna med tio procent. Det är jättekul med en positiv utveckling, säger Bo Wiberg, ordförande på naturbruksskolornas förening, NF.

  Tar siffrorna med ro

  Det var senast för fem år sedan, 2013, som antalet förstahandsansökningar överskred 2500 personer. Men trots de glädjande siffrorna väntar Naturbruksskolornas förening tills mer konkreta siffror kommer i september.

  – Mycket kan hända på sommaren i en tonårings liv. Det kan bli flera som tillkommer eller söker sig till andra utbildningar. Det är även då i september som vi kan se vilka av våra utbildningar som flest vill gå och hur det är fördelat, säger Bo Wiberg.

  Kommer alla som sökt att få plats?

  – Alla som sökt som förstahandsval brukar få plats. Det är när man har valt oss som tredje- eller fjärdeval som det kan bli svårare att få en plats, säger Bo Wiberg.

  2017 antogs 2419 personer till naturbruksgymnasierna av totalt 2499 förstahandssökande.

  LÄS OCKSÅ: Vi måste ”snacka upp” våra lantbruksutbildningarLÄS OCKSÅ: Branschen skriker efter arbetskraft – men få söker

  Naturbruksgymnasiernas program:

  I årskurs 1 väljer eleverna mellan att läsa Skog-,djur-, trädgård- eller lantbruksprogrammet. Därefter kan de välja att specialisera sig inom olika områden som till exempel djurvård av häst, fiske eller natur- och äventyrsguide.

  Relaterade artiklar

  Till toppen