Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2017

  Tingsrätt anklagas för grova fel

  Mora tingsrätt har begått grova rättegångsfel hävdar polismyndigheten och överklagar domen som gav en fårägare rätt efter sex års kamp.

  Sedan 2011 har en fårägare i Dalarna kämpat för att få rätt mot länsstyrelse och polis. Mannens djur omhändertogs och såldes senare av polisen. Köpeskillingen blev 5 000 kronor. Sedan blev mannen skyldig att betala uppstallningen. Den notan slutade på drygt 77 000 kronor.

  Ärendet har vandrat genom de flesta instanser och mannen har fått avslag på det mesta i ärendet. Under tiden har han också vägrat betala notan från polisen.

  I Mora tingrätt fick målet en annan utgång. Rätten dömde till mannens fördel med motiveringen att det aldrig utretts att han verkligen brutit mot lagen i och med att ingen polisanmälan gjordes av länsstyrelsen och därmed blev det heller ingen polisutredning.

  Tingsrättens kritik mot övriga rättsinstanser var svidande, inte minst mot högsta förvaltningsdomstolen.

  Nu ger polismyndigheten dock rätten svar på kritiken samtidigt som man pekar på ny bevisning.

  ”Det finns anledning att betvivla riktigheten i det som tingsrätten kommit fram till”, skriver polisen i överklagandet och menar att tingrätten gjort grova rättegångsfel.

  I överklagandet menar polisen att det är olyckligt att en rättsinsats uttalar sig nedlåtande om arbete som andra myndigheter lagt ner kring riktigheten i sina beslut. Polisen anser att rätten bara hade en enda fråga att pröva:

  ”Rätten har endast att pröva om beslutet att omhänderta djuren varit riktigt ur formellt hänseende, till exempel om det riktas mot rätt person och är undertecknat i behörig ordning.”

  Polismyndigheten vill därför att domen ska undanröjas eller i andra hand prövas av hovrätten.

  LÄS OCKSÅ Fårägare fick rätt efter sex års kampLÄS OCKSÅ: Chili går bättre än fårLÄS OCKSÅ: Bakbild upprör

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen