Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november 2019

  Justerar sådjupet automatiskt

  Hannover.

  Ett nytt tillbehör till precisionssåmaskiner justerar sådjupet automatiskt utifrån fukthalten i jorden. Är det torrt läggs fröet djupare där det finns mera fukt.

   Andrew Feucht, Precision Planting.
  Andrew Feucht, Precision Planting. FOTO: Hans Dahlgren

  Det är det amerikanska företaget Precision Planting i Illinois som är i slutskedet av utvecklingen av den automatiska djupkontrollen Smart Depth. En sensor mäter hela tiden fukthalten i jorden. Om den avviker åt något håll skickas en signal till ett eftermonterat ställdon på varje radenhet som justerar sådjupet.

  – Den vedertagna teorin skulle jag säga, är att ett konstant sådjup ger konstant uppkomst. Den teori vi testar är att det beror mindre på sådjupet än på fukten, säger Andrew Feucht på Precision Planting.

  Även om företaget ägs av Agco sedan 2017 utvecklar man tekniken med målet att fungera på så många maskiner som möjligt. Det handlar först och främst om eftermontering. Hittills har de flesta försöken gjorts i USA och främst på gröna maskiner.

  – Vi har nu också börjat testa på europeiska maskiner som Monosem och Gaspardo.

  Inte svenska Väderstad?

  – Jo, vi testar även på Väderstad, Horsch och Kuhn.

   Djupkontroll. Den vanliga spaken för justering av sådjup är borta. Istället sitter Smart Depth monterad.
  Djupkontroll. Den vanliga spaken för justering av sådjup är borta. Istället sitter Smart Depth monterad. FOTO: Hans Dahlgren

  Fuktmätning med sensor

  Själva djupjusteringen sker med hjälp av ställdon med 12-volts elmotorer. En på varje radenhet.

  – Den enda delen som vi tar bort är handtaget som du gör justeringen på. I stället sätter vi dit vår komponent.

  Eftermonteringen av utrustningen ska inte vara allt för komplicerad.

  – Vi försöker göra det så enkelt som möjligt. Det ska gå snabbt att installera och snabbt att serva.

  Fuktmätningen sker med en sensor som företaget redan säljer. Den jobbar med optisk avläsning av jorden och mäter reflekterat ljus för att kunna avgöra fuktnivåerna. Själva sensorn är monterad på en pinne direkt efter såbillen. Pinnen går i fåran och hjälper också till att trycka till efter att fröet placerats.

   Mätning. Sensorn sitter placerad bakom såbillen och mäter fukthalten i jorden optiskt.
  Mätning. Sensorn sitter placerad bakom såbillen och mäter fukthalten i jorden optiskt. FOTO: Hans Dahlgren

  Testar i USA

  Föraren kan själv via dator bestämma ett intervall för högsta och lägsta tillåtna djup. Sedan sköter utrustningen justeringen inom det intervallet.

  Själva sensorn, som förutom fukt kan mäta jordtemperatur och mängden organiskt material, finns alltså redan på marknaden. När utrustningen för höjdjustering lanseras är fortfarande oklart.

  – Allt hänger på hur testerna går. Vi testar framförallt i USA och i våras var det väldigt blött, så det var lite svårt att se hur systemet fungerar med varierande fuktnivåer. Så vi vill testa det lite mera innan vi släpper produkten, säger Andrew Feucht.

  Relaterade artiklar

  Till toppen