Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2006

  Tillåtet att skjuta hund som river får

  Lagen är tydlig och klar, som privatperson kan du ha rätt att skjuta en hund som rivit dina får. Men bara om bevisen är tillräckliga och hunden orsakat skada tidigare.

  Vargarna får oftast skulden när får rivs. Men i många fall är det älghundar som gett sig på dem. På bilden en representant för den östsibiriska laikan. Foto: Peter Ekeström
  Vargarna får oftast skulden när får rivs. Men i många fall är det älghundar som gett sig på dem. På bilden en representant för den östsibiriska laikan. Foto: Peter Ekeström

  Språket i lagtexten från 1943 är ålderdomlig, men innebörden är lätt att förstå. Anders Wetterin, biträdande enhetschef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, läser innantill ur Lagen om tillsyn över hundar och katter:
  – "& får hunden, om den ej låter sig tas om hand, dödas av den som äger eller vårdar hemdjuren".

  Det är alltså inte bara polisen som har rätt att avliva en främmande hund som river får, rätten finns även hos fårägaren eller den som sköter fåren.

  – Den här lagen är gammal som gatan och okänd för de flesta. Men har man en hund som sprungit efter fåren inne i hagen så får man dräpa den på fläcken. Men det är få som skulle våga det, eftersom man måste bevisa att hunden redan tidigare haft benägenhet att bita eller driva får, säger Anders Wetterin.

  Det var efter ett upprop på organisationen Lammproducenternas hemsida som det visade sig att många fårägare fått får rivna av hundar. Skulden har i många fall lagts på vargen men i många fall är det alltså jakthundar, särskilt spetsar, som gett sig på fåren. Även mer utpräglade bruks- och sällskapshundar som siberian huskys och rottweiler har dock både jagat och rivit får.

  I en artikel i ATL i tisdags (se länken i rutan till höger) krävde Lammprpoducenterna rätt att skjuta hundar som river får. Enligt Lagen om tillsyn över hundar och katter, 1943:459, finns alltså redan den rätten.

  – Den här lagen är vass, den stiftades på den tiden hundhållningen var ännu sämre än i dag. Då var den allmänt dålig över hela landet, nu har vi bekymren i tätorter.
  Fårhållningen har dessutom förändrats sedan 40-talet, då hölls får i skogen på ett annat sätt.

  Enligt andra paragrafen i lagtexten måste hundar som visat benägenhet att bita människor eller tamdjur hållas inom inhägnat område. Det här gäller även hundar som visast vilja att driva får. I slutet av nästa paragraf säger lagtexten att om en hund med de här egenskaperna anträffas lös i ett område med fårhållning så får hunden dödas av fårägaren eller fårskötaren. Om den inte kan fångas in.

  – De flesta läser bara en bit in i lagen, till det stycke där det står att polisen får omhänderta och sälja eller avliva hundar. Men jag är rätt säker på att de flesta inte ens vet att lagen finns, säger Anders Wetterin.

  Marianne Persson

  Relaterade artiklar

  Till toppen