Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november 2008

  Till minne av Anders Stenström

  Miljövännen Anders Stenström, grundare av föreningen Den Goda Jorden och Berte Museum, har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 61 år.

  Miljökämpen Anders Stenström spred outtröttligt budskapet att vår förstklassiga jordbruksmark är alldeles för värdefull för att döljas under vägbyggen och shoppinggallerior. Foto: Lena Jonsson
  Miljökämpen Anders Stenström spred outtröttligt budskapet att vår förstklassiga jordbruksmark är alldeles för värdefull för att döljas under vägbyggen och shoppinggallerior. Foto: Lena Jonsson

  Tidigare kvarnmästaren Anders Stenström var en sann entreprenör och föreningsmänniska.
  – Han har sått många värdefulla frön att förvalta, säger vännen och museiföreståndaren Bengt Svensson.

  Anders Stenström föddes på Berte Toresgård i halländska Slöinge och studerade till kvarnmästare i tyska Braunschweig. Efter studierna började han arbeta i det anrika familjeföretaget Berte Qvarn.

  1985 lämnade fadern Olof Stenström över företaget till sina barn. Som vd blev Anders den trettonde generationen mjölnare. Genom sitt miljöengagemang lyckades han skapa en nisch för det KRAV-märkta mjölet, malt av ekologisk spannmål.

  För ett tiotal år sedan tog intresset för kultur och miljö överhanden. Anders Stenström trappade ned på arbetet och började bygga upp lantbruksmuseet Berte hemma i Slöinge, där han samlade gamla jordbruksmaskiner, redskap och verktyg. Med åren utökades samlingarna med leksaker, tvätteri, lanthandel och ett komplett klassrum från en byskola.

  Hans brinnande engagemang för miljön gjorde Anders Stenström till en stark förkämpe för den svenska jordbruksmarkens bevarande. När han såg hur bördiga åkrar i ett allt snabbare tempo förvandlades till golfbanor, shoppingcenter, bostäder och motorvägar startade Anders Stenström den ideella föreningen Den goda Jorden, som snabbt fick hundratals medlemmar runt om i Halland och Skåne.

  – Anders filosofi var enkel: Mat är livsviktigt. Bygger vi hus och vägar på åkermarken förlorar vi den för evigt. Låt inte den goda jorden försvinna! säger föreningens nuvarande ordförande Hans Andersson, lantbrukare på Björkeröds gård utanför Eslöv.

  Vid det senaste årsmötet utnämndes Anders Stenström till föreningens hedersordförande. För sin strävan att bevara åkermarken till kommande generationer tilldelades han nyligen Ginstpriset av Hallands Naturvårdsförening. Utmärkelsen gladde honom mycket, berättar vännen Hans Andersson.
  – Anders var för sjuk för att själv åka iväg och ta emot priset. Jag fick hämta hem det åt honom. Det kändes verkligen fint att få lämna över priset till Anders vid sjukbädden hemma i Slöinge.

  Anders Stenström som drabbats av en hjärntumör somnade stilla in i hemmet på Berte gård bara någon månad efter besöket. Han sörjs närmast av hustrun Gerd, dottern Kristina, sönerna Kristofer och Daniel med familj.
  Christina Bruun

  Relaterade artiklar

  Till toppen