Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april

  De tog över gården av grannen

  Ljungby.

  Utan lantbruksbakgrund klev Tiina Olofsson in på grannens mjölkgård för över 30 år sedan – och där blev hon kvar. Nu driver hon gården tillsammans med sin man, men resan dit var inte självklar.

   ”Det går inte en dag när jag inte längtar till att komma ut och vara med djuren”, säger Tiina Olofsson.
  ”Det går inte en dag när jag inte längtar till att komma ut och vara med djuren”, säger Tiina Olofsson. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  1988 flyttade Tiina och Kennerth Olofsson till en villa i de småländska skogarna utanför Ljungby, närmare bestämt till den lilla byn Malmaryd.

  Barnen var små och Tiina Olofsson var mammaledig när en väninna föreslog att de skulle åka över till grannen och mjölkbonden Ingvar Schönberg för att köpa färsk mjölk. Ingen bra idé tyckte Tiina Olofsson. Men hon följde med och tänkte att mjölken – den kan hon ge till katterna.

  – Och här blev jag kvar. En mycket märklig historia egentligen, skrattar hon.

  Hennes djurintresse gjorde att hon började hjälpa till så smått med korna.

  – Efter ett tag sa Ingvar ”du kan ju inte gå här och jobba utan att få betalt” och jag svarade ”men anställ mig då” – och så blev det.

   På gården bedrivs kravcertifierad köttproduktion med 77 kor (Simmental och Angus) i tre stallar.
  På gården bedrivs kravcertifierad köttproduktion med 77 kor (Simmental och Angus) i tre stallar. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Planen var ett extrajobb under några år när barnen var små. Men åren gick och hon lärde sig mer och mer om livet som lantbrukare.

  – Ingvar var min mentor. Efter att ha ägt gården i så många år har han en ovärderlig kunskap.

   När Tiina Olofsson inte är med djuren arbetar hon i skogen. Planen är att minska antalet djur för att ge ännu mer tid åt skogen i framtiden.
  När Tiina Olofsson inte är med djuren arbetar hon i skogen. Planen är att minska antalet djur för att ge ännu mer tid åt skogen i framtiden. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Fick ta över gården

  Släkten Schönberg köpte gården redan 1904 och Ingvar tog över 1974. Trettio år senare började han bli trött och orkade inte sköta om stället som tidigare. Eftersom han inte har några egna arvingar fick Tiina och Kennerth erbjudande att ta över 2004.

  – Det fanns ingen annan tanke än att de skulle ha stället, berättar Ingvar Schönberg.

   Gården köptes redan 1904 av släkten Schönberg och Ingvar tog över 1974.
  Gården köptes redan 1904 av släkten Schönberg och Ingvar tog över 1974. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Paret köpte en del av gården och fick en del i gåva.

  – Vi fick ta över som om vi vore hans egna barn, säger Tiina Olofsson.

   Som kvinnlig lantbrukare upplever Tiina Olofsson att det hänt mycket sedan hon tog över 2004. ”Speciellt skogen var väldigt mansdominerad, så är det inte alls längre”.
  Som kvinnlig lantbrukare upplever Tiina Olofsson att det hänt mycket sedan hon tog över 2004. ”Speciellt skogen var väldigt mansdominerad, så är det inte alls längre”. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Pengarna stannar i gården

  Ingvar Schönberg bor bara ett stenkast bort och är än i dag högst delaktig i det som sker på gården.

  – Det föds inte en kalv här utan att Ingvar vet om det, förklarar Tiina Olofsson.

   Ingvar Schönberg spenderar fortfarande mycket tid på gården tillsammans med Tiina och Kennerth Olofsson och deras barn och barnbarn. ”Han har blivit som en del av familjen”, säger Tiina.
  Ingvar Schönberg spenderar fortfarande mycket tid på gården tillsammans med Tiina och Kennerth Olofsson och deras barn och barnbarn. ”Han har blivit som en del av familjen”, säger Tiina. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  En av anledningarna till att Ingvar Schönberg valde att ge paret möjlighet att ta över, var för att se till att gården fortsatt tas väl om hand.

  – Jag kunde ha sålt till någon annan och kanske fått ett helt annat pris men nu stannar ju pengarna i gården. Det är det som är det viktiga, säger Ingvar Schönberg.

  – Det är roligt att se att det fungerar.

   På gården finns ett dikostall med kalvgömma och liggbås med skrapgångar och automatisk utgödsling, ett stall med djupströbädd och ett ungdjursstall.
  På gården finns ett dikostall med kalvgömma och liggbås med skrapgångar och automatisk utgödsling, ett stall med djupströbädd och ett ungdjursstall. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Fler kvinnor i branschen

  När paret Olofsson tog över gården arbetade Kennerth på annan ort och Tiina hade ansvaret för driften, något som var mycket ovanligt vid den tiden.

  – I början var det nästan alltid så att om någon ringde frågade de bara efter min man, säger hon och fortsätter:

  – Men så upplever jag att det inte alls är längre. I dag blir man bemött likvärdigt.

  Var hade ni varit nu om ni inte mött Ingvar?

  – Det frågar vi oss själva ofta! Jag hade nog jobbat inom vården. Att vara lantbrukare är tufft, men jag hade aldrig bytt bort det för något annat liv, säger Tiina.

   ”Det var tufft i början men Kennerth har alltid funnits till hjälp, utan honom hade det inte gått”, säger Tiina Olofsson om sin man som främst ansvarar för skogen och växtodlingen.
  ”Det var tufft i början men Kennerth har alltid funnits till hjälp, utan honom hade det inte gått”, säger Tiina Olofsson om sin man som främst ansvarar för skogen och växtodlingen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  LÄS OCKSÅ: Andelen kvinnliga lantbrukare ökar

  Malmaryd Norregård 2

  Kravcertifierad köttproduktion med 77 kor (Simmental och Angus) i tre stallar.

  Ett dikostall med kalvgömma och liggbås med skrapgångar och automatisk utgödsling. Ett stall med djupströbädd och ett ungdjursstall.

  ”Vi förmedlar tjurkalvarna på hösten och behåller ungefär ett tiotal kvigkalvar som rekrytering. Planen framöver är att minska antalet djur för att frigöra tid så vi kan arbeta mer i skogen”.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Ägare: Tiina och Kennerth Olofsson.

  Verksamhet: Krav-certifierad dikoproduktion, skog, vallodling.

  Areal: 125 hektar skog, 50 hektar vall och bete, 30 hektar arrende.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen