Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2018

  Tidigt vårbruk i plötslig sommarvärme

  Trots den snörika vintern startar vårbruket tidigare än normalt i Norrbotten. Anders Nilsson i Brändön utanför Luleå är förvånad över hur snabbt all snö försvann: – För en månad sedan kunde jag köra traktor på isen, nu harvar jag tidigare än jag brukar.

   "Man blir litet tagen på sängen när vädret växlar så snabbt", säger lantbrukaren Anders Nilsson.
  "Man blir litet tagen på sängen när vädret växlar så snabbt", säger lantbrukaren Anders Nilsson. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Jordbrukarna i Norrbotten lever med extremväder. Förra sommaren var extremt kall, hösten blev extremt regnig och vintern extremt snörik.

  – Man blir verkligen inlåst i ett väder, säger Anders Nilsson när vi ses på hans gård Brämgården som ligger vid Bottenviken, två mil utanför Luleå.

  Gårdsstället är från 1621, och har funnits i släktens ägo sedan 1931 då Anders Nilssons farfar köpte gården. Anders Nilsson tog över jordbruket efter sin far och driver nu ett litet småbruk med 20 mjölkkor.

  Dålig lönsamhet

  – Det är dålig lönsamhet, men jag gillar livsstilen, att jag styr över min egen tid. Jag vill heller inte bli storbonde med allt vad det innebär med att ha anställda och belåna sig.

  Nu odlar han 40 hektar vall, 12 hektar korn och 1 hektar potatis. Den här dagen ska han ut och harva en åker där han ska så korn. Senare i veckan kommer han att börja plöja.

  – Nästan ingen av markerna är plöjda i år på grund av regnet i höstas.

  Det intensiva regnandet gjorde att spannmålet regnade bort. Det gick bara att tröska cirka 30 procent, övriga 70 procent slog Anders Nilsson i november och gjorde om till grovfoder till ungdjuren.

  – De åt det faktiskt med god aptit.

  Snöade konstant

  Under fem månader snöade det sedan konstant. Den 15 april kunde Anders Nilsson fortfarande köra traktor på isen. Men så plötsligt försvann det 120 centimeter djupa snötäcket i ett trollslag. Det blev 25 grader varmt samtidigt som det fortfarande låg snödrivor kvar på gården.

  – Vi gick direkt från vinter till sommar. Det blev ingen vår i år. Det är jättekonstigt.

  Tack vare att det inte var någon tjäle i marken rann snön snabbt undan och Anders Nilsson kunde börja gödsla åkrarna i mitten av maj. När han nu börjar harva den 22 maj är det åtminstone en vecka tidigare än normalt.

  – Man blir litet tagen på sängen när vädret växlar så snabbt.

  Det har inte regnat på flera veckor och det börjar bli riktigt torrt. Anders Nilsson vågar inte använda urin på markerna för att vallen riskerar att brännas av. Han önskar sig litet regn, annars känns det som att förutsättningarna för årets skörd är perfekta.

  – Ingen tjäle och ett skyddande lager snö har varit bra för växtligheten och gör att det går att komma i gång bra med vårbruket, säger Anders Nilsso.

  LÄS OCKSÅ: Vattnet sjunker undan i norrLÄS OCKSÅ: Efter rekordvärmen: SMHI varnar för brandrisk

  Namn: Anders Nilsson

  Ålder: 50 år

  Bor: I byn Brändön två mil utanför Luleå.

  Gård: Tredje generationen på Brämgården där han har 20 mjölkkor.

  Familj: Sambo och två döttrar, 11 och 8 år.

  Aktuell: Börjar med vårbruket samtidigt som första skörden bärgas i Skåne.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen