Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni 2018

  Torkan tvingar tyska bönder till tidigaste skörden på 60 år

  Sedan en vecka tillbaka är skörden av vinterkorn i full färd i stora delar av Nordtyskland. Orsaken till den rekordtidiga skörden är det varma och torra vädret - och på flera hålla tvingas bönderna hacka i stället för att tröska.

   Korn där agnborsten inte pekar uppåt. Arkivbild.
  Korn där agnborsten inte pekar uppåt. Arkivbild. FOTO: Claudio Divizia

  Skörden av vinterkorn är inte bara exceptionellt tidig – i den agrart dominerade delstaten Niedersachsen talas det om den tidigaste skörden på 60 år. Kornen måste helt enkelt skördas nu – trots att det på sina håll ser ut att bli den sämsta skörden på 20 år, uppger Agrarheute.

  – Agnborsten – alltså topparna där axen sitter – pekar uppåt. När agnborsten pekar uppåt betyder det att det att axen nästan är tomma, säger Jochen Oestmann, ordförande för den lokala bondeförbundsavdelningen i Lüneburger Heide söder om Hamburg till NDR.

  Många bönder väljer därför att hacka vinterkornet i stället för att som brukligt tröska det. Bönderna i området hoppas nu på mer regn i juli – annars är även potatis- och rotfruktsskörden i fara.

  LÄS MER: Risk för katastrofskörd i SverigeLÄS MER: Torkan kan kosta danska jordbruket enorma summorLÄS MER: ”För en månad sen körde jag traktor på isen”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen