Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2019

  Tidigare stöd möjliga på grund av torkan

  Möjligheten att betala ut mer av jordbruksstöden i oktober öppnas till följd av torkan på kontinenten.

   Uppmaningar om att få betala ut större förskott har kommit till EU-kommissionen från bland andra Frankrike, Spanien, Polen och Lettland.
  Uppmaningar om att få betala ut större förskott har kommit till EU-kommissionen från bland andra Frankrike, Spanien, Polen och Lettland. FOTO: Mostphotos

  För andra året i rad gör EU-kommissionen det möjligt för de länder som vill att betala ut en större del av årets jordbruksstöd från och med den 16 oktober. Upp till 70 procent av direktstöden och 85 procent av ersättningarna inom landsbygdsprogrammet får betalas ut då. I normala fall är det 50 respektive 75 procent som gäller. Åtgärden är ett svar på torkan som gör att många lantbrukare på kontinenten får svårt med likviditeten.

  Uppmaningar om att få betala ut större förskott har kommit till EU-kommissionen från bland andra Frankrike, Spanien, Polen och Lettland, skriver Agra Facts. Undantag görs också från förgröningsreglerna så att mer mark kan frigöras för bete eller foderproduktion. ”De här utdragna klimatförhållandena är oroväckande för våra lantbrukare.” säger EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan enligt ett pressmeddelande.

   Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär, öppnar för högre stöd tidigare.
  Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär, öppnar för högre stöd tidigare. FOTO: Ann Lindén

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen