Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Tidigare jordbrukskommissionär ny liberalledare

  Dacian Ciolos kommer att leda Förnya Europa, partigruppen som samlar de liberala partierna i EU-parlamentet.

   Dacian Ciolos.
  Dacian Ciolos. FOTO: Thierry Charlier/TT

  Rumänen Dacian Ciolos blir ordförande i den nya liberala partigrupp som bildats efter EU-valet, och där svenska Centerpartiet och Liberalerna ingår. Han var jordbrukskommissionär mellan 2010 och 2014, hade varit jordbruksminister innan dess och är agroekonom i grunden. Efter sin tid i EU-kommissionen återvände Dacian Ciolos till Rumänien där han en period var premiärminister i en övergångsregering efter att den tidigare regeringen avgått efter en rad skandaler. Han startade ett nytt liberalt parti 2018 och det vann 8 av Rumäniens 32 stolar i EU-parlamentet.

  Goda kontakter i Frankrike

  Efter att ledaren för det största liberala partiet i EU-parlamentet, franska Nathalie Loiseau, straffade ut sig genom att bete sig arrogant mot andra ledamöter under de inledande strategimötena, steg Dacian Ciolos aktier som den nya partigruppens första ordförande. Att han arbetat i Frankrike och har goda kontakter i landet bidrog till att ge honom president Emmanuel Macrons stöd i valet till partigruppsordförande.

  Vill ha hög jordbruksbudget

  Förnya Europa är den tredje största partigruppen i EU-parlamentet, och har i och med att de två största grupperna inte längre har en gemensam majoritet, en vågmästarroll. Som jordbrukskommissionär var Dacian Ciolos mån om att bibehålla jordbruksbudgeten på en relativt sett hög nivå, och att säkra även de mindre gårdarnas överlevnad.

  Svenske Fredrick Federley (C) var fram till måndagen en av Dacian Ciolos rivaler om posten, men han hoppade av i protest mot vad han ansåg var fula knep i kampanjerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen