Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti 2018

  Tidiga priskontrakt förvärrar läget för odlare

  Priserna på spannmål har stigit under sommaren till följd av torkan. Men att odlare låst skörden på låga prisnivåer gör situationen än tuffare för många.

   Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.
  Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lars Strandberg

  Att sprida försäljningstidpunkter och låsa priset på delar av den förväntade avkastningen innan skörd är något som de flesta år minskar risken i odlingsekonomin. Men när torkan i år resulterat i halverade eller ännu mindre skördar blir tidig prissäkring ytterligare ett slag mot ekonomin.

  – Det här blir en mycket jobbig mental situation för lantbrukare. Dels har du inte tillräckligt med spannmål och priset du levererar till ligger 70 till 80 öre per kilo under dagspriset, säger Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.

  När prissäkringen gjordes bedömdes priset vara bra räknat på ett normalt skördeutfall.

  – Det finns ingen av oss nu levande lantbrukare som varit med om det här innan och som ens tänkt i banorna att det skulle kunna bli så här illa, säger han.

   Ingen lantbrukare kunde föreställa sig att det skulle bli så illa som läget är nu menar Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.
  Ingen lantbrukare kunde föreställa sig att det skulle bli så illa som läget är nu menar Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna. FOTO: Ola Torkelsson

  Kostsamt med återköp

  Har man till exempel säkrat hälften av den förväntade skörden och skörden sedan bara blev halv måste alltså allt levereras till det lägre priset. På många håll blir skörden inte ens hälften av normalskördar och lantbrukare klarar inte att leverera enligt kontrakten. Lantmännen har hittills sålt tillbaka drygt 50 000 ton spannmål till lantbrukare.

  Mycket köptes tillbaka innan tröskning eftersom man redan då kunde se att skördarna skulle bli låga. Lantbrukaren måste betala mellanskillnaden mellan det marknadspris som råder vid återköpet och det avtalspris som tecknades. Eftersom torkan även drabbat många andra länder har priset stuckit i väg upp under sommaren vilket i grunden är positivt för odlare. Men det blir också kostsamt att köpa tillbaka kontrakt nu.

  – Vi har själva sålt volymerna vidare i samband med då lantbrukarna sålde, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Därmed måste Lantmännen köpa volymer på annat håll i Europa till nuvarande marknadspriser för att kunna leverera enligt sina åtaganden, enligt Mikael Jeppsson. Till detta tillkommer frakter och hanteringskostnader i samband med dessa inköp. Lantmännen erbjuder också en möjlighet att byta varor. Har man till exempel tecknat en viss kvantitet på maltkorn kan den läggas över på vete till de villkoren som gällde dagen man gick in i kontraktet.

  Åtgärdspaket ska presenteras

  Enligt uppgifter till ATL kommer Lantmännen under fredagen presentera ett åtgärdspaket till sina medlemmar som ATL då rapporterar om på webben.

  Johan Karlzén, Spannmålsodlarna, har förståelse för att spannmålshandlare inte kan frångå ingångna avtal då man redan sålt vidare volymerna.

  – Men man får förutsätta att alla gör sitt yttersta för att mildra den uppkomna situationen. Det här kommer att drabba hela vår bransch. Det blir många som sitter med Svarte Petter, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Klen skörd av spannmål i SkåneLÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratal

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen