Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2018

  Tidig och ojämn majsskörd

  Vinslöv

  Värmen har drivit på majsen och skörden blir tidig i år. På många håll i södra Sverige är grödan redan ensilerad. – I en del fält är kärnorna nästan för långt gångna, säger Birgitta Gunnarsson, rådgivare på HIR Skåne.

  Hushållningssällskapet i Skåne skulle ha haft sin årliga majsdag på måndagen men den fick ställas in eftersom majsen redan var skördad.

  – Majsen har utvecklats mycket snabbare på grund av värmen. Vi ser brådmognad i den grödan precis som på många andra, säger Birgitta Gunnarsson.

   Majsskörden är i gång på många gårdar.
  Majsskörden är i gång på många gårdar. FOTO: Marcus Frennemark

  Ensilagemajs bör skördas medan vätska fortfarande kan pressas ur kärnorna med bara fingrarna. Det är nätt och jämnt det går, konstaterarde Eskil Carlsson, mjölkbonde i norra Skåne tillsammans med sin bror Ola Carlsson, när han skördade majs i förra veckan.

  – Kärnorna är nästan för mogna, medan plantan fortfarande är grön och saftig så det kan bli pressvatten från silon, säger Eskil Carlsson.

  November

  Årets skörd är rekordtidig. Normal skördetidpunkt i området brukar inträffa ett par veckor in i oktober, ofta efter första nattfrosten.

  I fjol, då vädret var extremt åt andra hållet, skördade bröderna Carlsson i början på november, men fick då lämna ett par ett par hektar oskördade på grund av översvämning.

  Årets värme har gjort jordmånen utslagsgivande för majsens utveckling. På vattenhållande jordar kan plantorna även i år ha nått nå över tre meter; på lätta jordar är de knappt meterhöga.

   Fyller silon väl.
  Fyller silon väl. FOTO: Marcus Frennemark

  Rådgivaren Birgitta Gunnarsson har ingen generell uppfattning om skördens storlek:

  – Men från vägarna har jag sett fruktansvärt mycket dålig majs i år. Vi brukar säga att majsen inte behöver så mycket vatten, men så lite vatten som den här säsongen klarar den inte.

  Krossade kärnor

  Eskil Carlsson är hyggligt nöjd med skörden från gårdens drygt tolv hektar stora majsfält.

  Silon fylls som planerat, skörden hanns med innan kärnorna blev för hårda och corncrackern i fälthacken har krossat kärnorna.

   – Kärnorna är nästan för mogna, säger Eskil Carlsson, mjölkbonde som odlar majs.
  – Kärnorna är nästan för mogna, säger Eskil Carlsson, mjölkbonde som odlar majs. FOTO: Marcus Frennemark

  Svampsjukdomen majsbrand (majssot) är dock vanlig i många majsfält i år. Den gynnas av värmen och gör att majskärnorna deformeras. Angrepp är vanligare på fält där majs har odlats i flera år.

  – Majsbrand ser äcklig ut, men orsakar inga problem i silon. Den kanske sätter ner skörden något, det beror på angreppets storlek. Enda sättet att minska risken för angrepp är att låta majsen rotera i växtföljden, säger Birgitta Gunnarsson.

   En frisk kolv och en kolv som drabbats av majsbrand.
  En frisk kolv och en kolv som drabbats av majsbrand. FOTO: Marcus Frennemark

   Kolv drabbad av majsbrand. – Majsbrand ser äcklig ut, men orsakar inga problem i silon. säger rådgivaren Birgitta Gunnarsson.
  Kolv drabbad av majsbrand. – Majsbrand ser äcklig ut, men orsakar inga problem i silon. säger rådgivaren Birgitta Gunnarsson. FOTO: Marcus Frennemark

  LÄS OCKSÅ: Sår majs som mellangröda för att bidra med foderLÄS OCKSÅ: Blandad utgång för majsskörden

  Läs mer om

  Till toppen