Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april

  Tid att värva svenska agenter

  Varslen inom hotell, event och restaurang ger en dubbel möjlighet för lantbruket, skriver ATL:s ekonomireporter Oskar Schönning i en marknadsanalys.

   ”Hittills har lantbruket ändå klarat sig ganska bra i just denna kris”, skriver ATL:s ekonomireporter Oskar Schönning.
  ”Hittills har lantbruket ändå klarat sig ganska bra i just denna kris”, skriver ATL:s ekonomireporter Oskar Schönning. FOTO: ATL

  Ibland krävs en idiot för att tänka positivt. När detta skrivs har Stockholmsregionen haft sitt hittills mörkaste dygn när det gäller döda i covid-19, som är den sjukdom det nya coronaviruset ger. Många gamla och sjuka har fått sätta livet till i den farsot som sprids världen över. Bilder och vittnesmål från Spanien och Italien visar på avslut som varit annat än värdiga.

  I den ekonomiska delen av krisen har även många unga och friska personer drabbats hårt. Dessutom i branscher som redan innan krisen hade pressade marginaler.

  Känns det igen? Förmodligen. Men hittills har lantbruket ändå klarat sig ganska bra i just denna kris.

  – Lantbrukets problem kommer inte vara efterfrågan, det kommer att vara att leverera, sa en företagsperson jag talade med i förra veckan.

  För precis när branschen går in i högsäsong, har gränserna stängts. Den brist på arbetskraft som länge funnits inom lantbruket, och som många gånger lösts genom att ta in folk från andra länder, ser ut att bli än mer skriande i år. Det gäller särskilt om nyckelpersoner själva skulle blir drabbade av sjukdom eller krav på karantän.

  Men: Vilka är det som just nu blivit varslade, permitterade och konkursmässiga? Jo det är verksamma inom bland annat hotell, event och restaurang. Det är företagare med idéer och kunskaper om vad som funkar och inte.

  Är det inte just de personerna lantbruket, ner på gårdsnivå, behöver ha bättre och bättre kontakt med för att få ut de berömda mervärdena? Är det inte de ultimata agenterna att ha haft på sin lönelista den dag saker och ting blir mer normala igen? Även om de inte presterar helt hundra i mjölkgropen eller i jordgubbslandet från dag ett?

  Bland de permitterade finns också folk i fordonsindustrin. Här finns personer som är vana att jobba i produktionslinor och i rationell drift som skulle innebära ett bra tillskott i livsmedelsproduktionen. Persontransporter är en annan drabbad bransch. Här finns folk med kunskaper om logistik och avancerade maskiner. En pilot i en skogsmaskin låter kanske som ett skämt, men våren 2020 ter det sig plötsligt rimligt.

  Politiker och centralbanker världen över satsar nu mer och mer pengar i hopp om att rädda vad som räddas kan. Det senaste svenska förslaget om räddningspaket från branschorganisationen Svenskt Näringsliv låg på 200 miljarder kronor. Det är nästan en femtedel av en normal svensk statsbudget och kan – faktiskt – vara värt att komma ihåg nästa gång det kommer någon storfräsare och talar om bidragsberoende bönder.

  Men i grund och botten handlar företagande om att tillgodose behov. Den ekonomiska delen av coronakrisen innebär att det just nu finns en massa duktiga människor som har väldigt lite att göra. Det är en dubbel möjlighet för lantbruket.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen