Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2019

  Testpanelen tycker till om mobilerna

  Så här bedömer ATL:s testpanel mobiljättarnas olika modeller.

  Cat S61

  Lite segare, men specialfunktionerna kompenserar. Skärmen är inte lika känslig för handskar och blöta fingrar som de andra telefonerna i testet, vilket är en positiv egenskap.

  Alla telefoner i testet är för dyra, enligt Elias Larsson. Men för 8 665 kronor får man ändå en telefon med specialfunktioner som andra saknar. Målgruppen är personer som arbetar i tuffa miljöer, och som vill ha en telefon som bara fungerar, och som inte är intresserade av den senaste mobiltekniken. För den som sitter i traktorn hela dagen kan dock en iPhone vara ett bättre val.

  Detta är den enda telefonen i vårt test som har knappar, och med mycket damm i miljön ser vi att det samlades mycket dammpartiklar i kanterna på telefonen, och som i värsta fall skulle kunna få knapparna att kärva.

  Vi uppskattar dock den lilla speciella luckan över laddhålet där vi ansluter mobilsladden, eftersom det hindrar damm, fukt och vatten från att tränga in. Den inbyggda termometern är också ett litet plus, även om det tar flera minuter för den att ställa om när man går från ett varmt rum till en miljö med några minusgrader.

  Sammanfattningsvis är telefonen för stor för byxfickan, och något svår att använda med enbart en hand. Men Torbjörn Lindblom upplever även att han oftare lyckades träffa fel bokstav än med andra telefoner.

  LÄS MER: Här är vinnaren av mobiltestetTV: Bondepanelen testar tre mobiler

   Cat S61.
  Cat S61. FOTO: Pressbild

  Huawei Mate20 Pro

  Var stor och svår att hålla i, även med det tillhörande skalet som följer med förpackningen. Panelen lyckades ta vansinnigt många skärmdumpar av misstag, och med ficklampan på stängdes telefonen av om man samtidigt snuddade vid volymknappen. Varför vårt testexemplar gjorde på det här sättet hittade vi aldrig någon förklaring till.

  Den välvda skärmen är häftig, men bidrar inte med någon funktion och kan göra skärmen känsligare för stötar och slag. Men den välva skärmen gör det även svårt att läsa vissa teckensnitt i vissa appar. Kameran är dock vansinnigt bra, med tre linser och Leica optik. En nackdel är dock att den är för lång för byxfickan. Men tittar man mycket på instruktionsvideor är den stora skärmen ett stort plus.

  Att ansiktsigenkänningen även fungerar bra i totalt mörker är naturligtvis också en fördel, liksom att det följer med ett skal i lådan. Telefonen har trådlös laddning, men även omvänd trådlös laddning som gör att du kan ladda upp exempelvis din kollegas eller ett barns mobiltelefon, vilket kan vara praktiskt i vissa situationer.

  Operativsystemet har stora likheter med Apples IOS vilket gör det lätt att komma in i telefonen även om man inte är van vid operativsystemet Android. Målgruppen är personer som vill ta mycket foton, och vanliga teknikintresserade och kanske i första hand inte personer som jobbar i lantbruksmiljön även om den är ip65-klassad precis som iPhone XS. För strandhäng och våta utrymmen finns även ett speciellt snorklingsskal (tillval) som fungerar ner till fem meters djup, något som fler tillverkare med fördel borde anamma. Sammanfattningsvis har Huwaitelefonen en bra kamera, men den hamnar ändå på tredjepalts i vårt test på grund av den hala utformningen. Sett till priset plockar den dock hem några stilpoäng för den som bara räknar tusenlappar och inte vill köpa den dyrare iPhone XS.

   Huawei Mate20 Pro.
  Huawei Mate20 Pro. FOTO: Pressbild

  iPhone XS

  En riktigt skön telefon, som tack vare att skärmen går ända ut i kanten ändå upplevs som ganska kompakt. Processorn är snabb och kameran tar bra bilder. Ansiktsigenkänningen arbetar snabbt, och låser upp telefonen för sin ägare även i totalt mörker. Smågrejer som att ändra färg på tangentbordet och annat som kan förstärka upplevelsen i Androidmiljön kan man dock inte göra på iPhone XS.

  Med 11 700 kronor har mobiltelefonerna nått en vansinnig prisnivå, enligt Torbjörn Lindblom, och vi förväntar oss därför att livslängden förlängs i samma utsträckning. En nackdel är att vissa växtodlingsprogram traditionellt inte har fungerat lika bra på iPhone. Kartprogram där man lägger in ogräset flyghavre, för att kunna hitta tillbaka till samma position året efter, har inte heller har fungerat lika bra på Apples telefoner historiskt sett. Det kan skapa nackdelar för program som i första hand är utvecklade för operativsystemet Android. Som telefon slår den inte igenom i branschbruset i samma utsträckning som Cat-telefonen, men det utökade vattenskyddet är ändå en välkommen förbättring.

  En annan välkommen nyhet är möjligheten att lägga in ett eller flera simkort digitalt (så kallat e-sim), eftersom det kommer att borga för ännu vattentätare telefoner i framtiden när plastkorten slopas helt. Telefonen saknar även hemknapp vilket snabbt faller sig naturligt. Men även det gör att telefonen blir mer tålig mot damm och vatten.

  3 332 kronor kostar det att byta skärmen och går även baksidan sönder blir prislappen den dubbla, så skärmskydd, mobilskal och en bra försäkring är att rekommendera.

  Utformningen gör dock att den lämpar sig till de flesta yrkesutövare, och har man även telefonen för privat bruk är den mycket trevlig att använda, enligt Elias Larsson.

   iPhone XS.
  iPhone XS. FOTO: Pressbild

  Relaterade artiklar

  Till toppen