Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2019

  Tålamodet slut på Nordirland: ”Väntan skapar mer oro”

  Enniskillen, Nordirland, Storbritannien

  Frustrationen växer i väntan på ett Brexitbeslut. Det är tydligt när ATL träffar nordirländska lantbrukare som ATL träffar.

  – Den här väntan skapar oro, ovisshet och splittringar, säger James Johnston.

  På Nordirland är de flesta lantbrukarna överens om en sak – de är trötta på Brexit. De är trötta på att prata om Brexit, tänka på Brexit och de är trötta på att höra om Brexit i varenda nyhetssändning.

  De senaste tre åren har dominerats av Storbritanniens stundande utträde ur EU. Att det kommer att påverka lantbrukare på Nordirland i väldigt stor utsträckning står klart, men trots det är det fortfarande mest obesvarade frågor och osäkerhet hos de nordirländska bönderna.

   James Johnston driver Ulsters Farmers Mart i Enniskillen. Han röstade för att Storbritannien skulle lämna EU i folkomröstningen 2016.
  James Johnston driver Ulsters Farmers Mart i Enniskillen. Han röstade för att Storbritannien skulle lämna EU i folkomröstningen 2016. FOTO: Marion Palm

  ”Ingen vill ha en hård gräns”

  ATL har besökt Ulsters Farmers Mart i Enniskillen, en handelsplats precis vid gränsen mot Irland som drivs av lantbruksföretagaren James Johnston. Hit kommer lokala bönder med sina nötkreatur och får när de ska säljas.

  – Jag röstade för att Storbritannien skulle lämna EU och jag står kvar vid mitt val. Jag tycker att EU får mer och mer makt på ett sätt som begränsar oss som folk och vårt land, säger James Johnston.

  – Jag tror att det på längre sikt skulle vara en positiv sak för Nordirland att Storbritannien står utanför de här begränsningarna. I folkomröstningen valde en majoritet att rösta för Brexit.

   Fårbönderna kan bli de som drabbas mest av en hård gräns mellan Nordirland och Irland. Den blir den enda landsgränsen mellan Storbritannien och EU och är därför en väldigt debatterad fråga.
  Fårbönderna kan bli de som drabbas mest av en hård gräns mellan Nordirland och Irland. Den blir den enda landsgränsen mellan Storbritannien och EU och är därför en väldigt debatterad fråga. FOTO: Marion Palm

  Hur tänker du kring en avtalslös Brexit och en hård gräns mellan Storbritannien och Irland?

  – Ingen vill ha en hård gräns. Det är vi överens om oavsett om man röstade för att stanna eller för att lämna EU. En hård gräns skulle ha en negativ inverkan för alla – oavsett vad man har för verksamhet.

  Under ATL:s besök är det dags för fårauktion och det är hög ljudnivå i lokalerna där fårens bräkande blandas med auktionsförrättarens röst. Djuren slussas in från släpen, registreras, färgmarkeras och placeras i fållor innan de till slut visas upp i ringen.

   ”Den här väntan skapar oro, ovisshet och splittringar” säger James Johnston.
  ”Den här väntan skapar oro, ovisshet och splittringar” säger James Johnston. FOTO: Marion Palm
   För nötproducenter stannar den största andelen av köttet som produceras kvar i Storbritannien, medan drygt 50 procent av alla lamm och får som föds upp på Nordirland skickas över gränsen till Irland.
  För nötproducenter stannar den största andelen av köttet som produceras kvar i Storbritannien, medan drygt 50 procent av alla lamm och får som föds upp på Nordirland skickas över gränsen till Irland. FOTO: Marion Palm

  – Jag hoppas att jag får bra betalt idag, ropar lantbrukaren Tom Maguire till James Johnston när han lämnar sina lamm för försäljning på auktionen.

  ”Dra tillbaka Brexit”

  Får- och lammproducenter är de bönder som skulle drabbas hårdast vid en avtalslös Brexit. För nötproducenter stannar den största andelen av köttet som produceras kvar i Storbritannien, medan drygt 50 procent av alla lamm och får som föds upp på Nordirland skickas över gränsen till Irland.

   ”Brexit är den största katastrof som drabbat den här ön på så länge jag kan minnas”, säger köttbonden Tom Maguire.
  ”Brexit är den största katastrof som drabbat den här ön på så länge jag kan minnas”, säger köttbonden Tom Maguire. FOTO: Marion Palm

  – Brexit är den största katastrof som drabbat den här ön på så länge jag kan minnas. Det är rent av löjligt. Jag hoppas att det inte händer någonting förrän vi har en plan, det är vad som saknats från första början. Men mest av allt hoppas jag att man tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka hela idén med ett utträde ur EU. Brexit innebär ingenting annat än problem för oss på Nordirland, säger Tom Maguire.

   Att Storbritannien skulle dra tillbaka sitt utträde ur EU är inget som majoriteten av lantbrukarna här längre tror kommer att hända, men det är något många tidigare hoppats på.
  Att Storbritannien skulle dra tillbaka sitt utträde ur EU är inget som majoriteten av lantbrukarna här längre tror kommer att hända, men det är något många tidigare hoppats på. FOTO: Marion Palm

  Vill komma ur ”oredan”

  Att Storbritannien skulle dra tillbaka sitt utträde ur EU är dock inget som majoriteten av lantbrukarna här längre tror kommer att hända. Många bönder som ATL pratar med på plats i Enniskillen, som tidigare hoppats att parlamentet skulle ångra sig och gå från Brexit till Bremain, vill nu i stället bara gå vidare och komma ur ”röran” och ”oredan” som de upplever att landet nu befinner sig i.

  – Vi har väntat länge nog och nu vi måste komma vidare. Något måste hända. Den här väntan skapar bara ännu mer oro, ovisshet och splittringar, säger James Johnston.

   På Ulsters Farmers Mart i Enniskillen säljs får och nötkreatur.
  På Ulsters Farmers Mart i Enniskillen säljs får och nötkreatur. FOTO: Marion Palm
   De senaste tre åren har dominerats av Storbritanniens stundande utträde ur EU. Nu vill man att något händer.
  De senaste tre åren har dominerats av Storbritanniens stundande utträde ur EU. Nu vill man att något händer. FOTO: Marion Palm

  Läs också: Irländska lantbrukare oroliga för framtidenLäs också: Brexit – detta har hänt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen