Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 februari

  Taket på skolans ladugård rasade in

  Stora snömängder och ett snabbt väderomslag har fått tre ladugårdstak att rasa in i Västerbottens län sedan i går. Det senaste på Forslundagymnasiet i Umeå.

  – Vi är väldigt tacksamma att allt gick bra här med både personal och djur, säger skolans rektor Cathrin Backman Löfgren.

   Forslundagymnasiet.
  Forslundagymnasiet. FOTO: Forslundagymnasiet

  Det har varit intensiva dagar för räddningstjänsten i Umeå då totalt tre olika ladugårdar rasat under loppet av ett dygn. Det är stora snömängder som efter ett snabbt väderomslag gjort blötsnön för tung för taken.

  Även en brand utbröt söder om Umeå under torsdagen där antalet avlidna djur under fredagen ännu är oklart.

  Två ras på torsdagseftermiddagen

  Det började vid 14.50 på torsdagen då räddningstjänsten larmades till en gård i Robertsfors kommun. Taket på en ladugård i Valsfäboda hade rasat in.

  – Klockan 17.25 avslutade räddningstjänsten på plats. Det fanns djur kvar i byggnaden men som inte ansågs leva. Veterinär fanns på plats när vi lämnade, säger Adam Dahlberg, inre befäl på räddningstjänsten i Umeå till ATL på fredagen.

  Initialt rörde det sig om 70 kor totalt i ladugården och det var troligen runt 15 kor som berördes av raset.

  Vid 15.55 inkom nästa larm. På en gård i Gulltjärn hade halva taket rasat in. I ladugården fanns cirka 50 kor i lösdrift.

  – Vi gjorde en bedömning att lämna under kvällen då ägaren hade tagit dit mycket egna resurser. Vi lämnade innan alla kor var ute och de ville själva skotta rent taket på den del som inte rasat, säger Adam Dahlberg.

  Han vet ännu inte hur många kor som blev kvar i raset.

  LÄS MER: Kor fast när ladugårdstak rasade

  Forslundagymnasiet drabbade

  Natten till fredag rasade ännu ett tak, denna gång på Forslundagymnasiets grisstall. En väktare upptäckte raset på sin rond vid 02.45.

  – Det var en del av taket på en mindre ladugård som rasat in. Där överlämnades insatsen snabbt till verksamheten som tog hand om det själva, säger Adam Dahlberg på räddningstjänsten.

  Det är ett litet stall och själva raset rör sig, enligt Cathrin Backman Löfgren som är rektor, uppskattningsvis om cirka tio kvadratmeter. Totalt fanns en sugga och 30 smågrisar i stallet.

  – Lärare, driftchef och lantbrukspersonal har hjälpts åt och de fick ut djuren oskadda. Grisarna är flyttade och stallet är nu avspärrat, säger hon och fortsätter:

  – De står i boxar så det blev som ett tak över djuren där inne.

  Hon berättar att det har pågått skottning på taken men att man oturligt nog inte hunnit till grisstallet innan det gav vika.

  – Skolan har funnits sedan 1929 och det har snöat mycket många år men det här året har varit exceptionellt. Det är chockerande hur många olyckor som hände under gårdagen, säger Cathrin Backman Löfgren.

  LRF erbjuder stöd

  Adam Dahlberg på räddningstjänsten vill uppmärksamma lantbrukare att tänka på säkerheten om de ska ut och skotta på sina tak.

  – Det är svårt att ge några generella råd, det ser väldigt olika ut från byggnad till byggnad. Men ska man upp och skotta är det viktigt att man har rätt skydd, annars är risken stor att man gör sig illa, säger han.

  LRF:s omsorgsgrupp i Västerbotten har inte mer information att lämna om olyckorna och de skadade djuren.

  – De drabbade får ta det i sin egen takt. De hör av sig när de känner för det och då hjälper vi till, säger Mats Granath, regionchef LRF Västerbotten.

  LÄS MER: Djur har brunnit inne i ladugårdsbrandLÄS OCKSÅ: Varför rasar ladugårdstaken?LÄS OCKSÅ: Så långt räcker din försäkring vid snötryckLÄS OCKSÅ: Svårt att veta hur mycket snö taken bär

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen