Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 maj 2018

  Ta vara på investeringsmöjligheten

  Naturvårdsverket satsar ytterligare 1,7 miljarder kronor på klimatsmarta investeringar – pengar som bland annat kan användas till att uppgradera maskinparken. Det är en möjlighet väl värd att ta vara på, skriver ATL:s teknikreporter Fredrik Stork.

  När jag träffade Bengt Samuelsson på Botans lantbruk för att titta närmare på hans eldrivna kompaktlastare förde han fram önskemålet om ett riktat nationellt miljöbidrag för maskininvesteringar. Möjligheten finns som bekant redan för företag och privatpersoner som vill investera i vissa miljöbilar, och nu även för den som vill köpa en elcykel.

  Något riktat bidrag för maskininvesteringar finns däremot inte, mig veterligen. Men för den som vill investera klimatsmart finns det ändå möjlighet att få täckning för den merkostnad som ett miljövänligt motoralternativ ofta medför, bland annat genom satsningen Klimatklivet.

  Under 2018 ska totalt 1,7 miljarder kronor fördelas till olika åtgärder som bedöms göra stor klimatnytta. För dig som är sugen på att skicka in en ansökan stängs det närmaste ansökningsfönstret den 27 augusti och därefter den 27 september. Så det finns fortfarande gott om tid att fundera över vilka möjligheter som finns.

  Enligt Naturvårdsverket, som har hand om pengarna, har de svenska lantbruken hittills varit dåliga på att ansöka om bidraget, och därför har myndigheten gjort en riktad insats för att ragga fler ansökningar från jordbruksföretagen.

  Hittills har det bland annat varit populärt att kommuner och företag använder stödformen för att sätta upp laddstolpar, men pengarna kan lika väl användas för investeringar i olika typer av arbetsmaskiner som har en låg klimatpåverkan.

  Bara under de senaste åren har vi på ATL skrivit om flera märken och modeller som kan vara väl värda att hålla koll på, bland annat från Kramer, Avant och Weidemann – maskiner som förutom att de är klimatsmarta även kan ha en totalekonomi som gör dem förmånliga att äga i det långa loppet.

  I första hand är det i så fall merkostnaden för det miljövänliga motoralternativet som man kan söka stöd för, enligt Carl Mikael Strauss, som är chef för Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.

  Än så länge har det inte betalats ut några betydande belopp för arbetsmaskiner inom lantbruket, utan de insatser som har gjorts har i stället ofta handlat om att konvertera från eldningsolja till andra lösningar i spannmålstorkar och andra uppvärmningsanläggningar.

  Säkert finns det även många andra klimatsmarta investeringar som pengarna kan användas till för den som vill blicka utanför motorsfären.

  Till fördelarna hör att många lantbrukare är vana vid att hantera olika typer av stödformer. Men känner man sig det minsta osäker finns det även konsulthjälp att få.

  Att investera klimatsmart kan i vissa fall ge en bättre totalkalkyl.

  LÄS OCKSÅ: Eldriven kompaktlastare bra för plånbokenLÄS OCKSÅ: Avants litiumlastare: Dyr men effektivLÄS OCKSÅ: Kramers elhjullastare får teknikpris

  Relaterade artiklar

  Till toppen