Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juli

  Hettan drabbar Sydeuropas lantbrukare hårt

  Medan Italien kämpar med hagelstormar, torkar Spanien och Frankrike. Klimatet har gått hårt åt länderna i södra Europa och jordbruket lider.

   Klimatet har gått hårt åt länderna i södra Europa och nu kräver bland annat spanska bönder förskott på EU-stöden.
  Klimatet har gått hårt åt länderna i södra Europa och nu kräver bland annat spanska bönder förskott på EU-stöden. FOTO: Shutterstock

  I Spanien kräver jordbruksorganisationerna att ministeriet ska hjälpa bönderna i den nödsituation de befinner sig i.

  Vintern var oerhört torr i hela södra Europa. I april började det regna kraftigt i södra Frankrike och i nästan hela Italien, medan Spaniens torka har hållit i sig.

  – I vintras hade vi två tredjedelar mindre vatten än en normal vinter, och sedan fick vi två tredjedelar mer vatten än en normal vår. Nu har vi haft den varmaste junimånaden någonsin, så det italienska jordbruket är på knä, konstaterar Lorenzo Bazzana från italienska bondeförbundet Coldiretti.

  Spanien kräver förskott på EU-pengar

  Exakt hur mycket vädret kostat det italienska jordbruket har ingen räknat på. I Spanien förlorar däremot många bönder tusentals kronor varje dag som torkan fortsätter.

  – Djuren har vare sig mat eller vatten. Vi kräver att jordbruksministeriet gör något konkret på en gång, säger ordföranden för UPA (Unión de Pequenos Agricultores y Ganaderos) Ignacio Senovilla.

  De spanska bönderna kräver att få ett förskott på EU-bidragen, samtidigt som de vill få skattesänkningar och slippa de sociala avgifterna för att kunna betala de extra kostnader de har på grund av torkan. För uppfödarna innebär det inte bara att skaffa extra vatten, utan också att hitta foder, eftersom betesmarkerna är helt uttorkade.

  Dessutom vill bondeförbunden i Spanien att försäkringssystemet förändras. De anser att bönderna hela tiden betalar mer, medan försäkringarna täcker mindre.

  Extrema situationer allt oftare

  Enligt Luc Smessaert på franska bondeförbundet FNSEA (Fédération nationale de Syndicats d’exploitants agricoles) har situationen i stora delar av Frankrike blivit bättre sedan det började regna i april.

  – Däremot har vi fortfarande problem i centrala delarna, där torkan håller i sig. För oss känns det som det viktigaste i dag är att få människor i städerna att förstå våra problem, inte bara när torka eller översvämningar hotar vårt arbete. Hoten mot jordbruket är många, de här extrema situationerna kommer ju allt oftare och vi behöver fransmännens stöd i vår kamp för att överleva, förklarar han.

  I Italien har grönsaks- och fruktskörden fått de största skadorna hittills, även om spannmålsproduktionen också känt av klimatet.

  – Vi har vatten efter de kraftiga regnen i april och maj, men den starka hettan gör det omöjligt att vattna. Därför börjar alla grödor att bli lidande just nu. Om inget händer är detta ett av de värsta katastrofåren någonsin för det italienska jordbruket, säger Lorenzo Bazzana.

  Kommer tillhöra vardagen

  Spanska UPA konstaterar att torka och extrem hetta kommer att tillhöra vardagen för bönderna i landet. Därför letar de efter grödor som klarar av det nya klimatet, samt strategier som kan hjälpa bönderna att överleva. Dessutom kräver förbundet att regeringen investerar i infrastrukturer som gör bevattningen mer åtkomlig för bönderna.

  – Tyvärr är situationen så allvarlig att nästan all hjälp är otillräcklig, konstaterar Ignacio Senovilla.

  I Spanien är spannmålen, baljväxterna och det proteinrika fodret de värst drabbade grödorna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen