Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 januari

  Svinpest på stor danskägd grisgård i Kina

  Afrikansk svinpest har konstaterats på den hittills största grisgården i Kina. Den smittade gården är delvis ägd av en dansk fond och har 73 000 grisar, som nu måste avlivas.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Istock

  Det är nästan 3800 grisar som har dött av smittan på den berörda gården som ligger i Heilongjiangprovinsen i nordöstra Kina. Samtliga djur på gården, nästan 70 000 grisar, ska avlivas och destrueras. Det är den klart största gården i Kina som drabbats av smittan hittills.

  Det drabbade grisföretaget ägs i huvudsak av ett statligt kinesiskt företag, men den danska investeringsfonden IFU är också delägare, rapporterar Reuters och Global Meat News. IFU investerar danska pengar i projekt i olika utvecklingsländer och bekräftar även utbrottet på sin hemsida.

  Strängare regler på slakterier införs

  Den smittade grisgården öppnade år 2016 med ett produktionsmål på att föda upp 385 000 slaktgrisar om året.

  I Kina är man nu uppe i över hundra konstaterade utbrott av afrikansk svinpest sedan det första konstaterade fallet i augusti 2018. Den första februari införs hårdare regler på kinesiska slakterier, för att minska riskerna för smittspridning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen