Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober 2019

  Svinpest i Östtimor

  Ännu ett asiatiskt land har drabbats av afrikansk svinpest.

   Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda.
  Bild 1/2 Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: Erika Chenais
   Smittan sprids mellan grisar och via infekterade livsmedel. Därför är det av största vikt att inte matavfall utfodras eller kastas i naturen.
  Bild 2/2 Smittan sprids mellan grisar och via infekterade livsmedel. Därför är det av största vikt att inte matavfall utfodras eller kastas i naturen. FOTO: Göran Berglund

  På Östtimor har ett hundratal utbrott konstaterats i mindre besättningar nära huvudstaden Dili. Drygt 400 döda grisar har hittats i en region där det finns omkring 44 000 tamgrisar i småskalig djurhållning.

  Myndigheterna befarar att smittan spridits i landet eftersom det finns rapporter om grisar som dött snabbt och oförklarligt även i andra regioner.

  Östtimor är en nation på östra sidan av ön Timor. Smittan torde därmed ha spridits till landet genom någon form av livsmedel.

  Landet är det elfte landet i Asien där smittan fått spridning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen