Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 december 2019

  Svindyrt fläskkött drabbar Kina

  Fläskköttet fortsätter att vara dyrt i Kina, och ingen lättnad syns i sikte.

  Restaurangägare oroas över framtiden i världens mest fläskätande land.

   Kineser brottas mot skenande fläskköttspriser, och konsumenter ser sig om efter andra alternativ. Bilden från ett fläskstånd på en marknad i Peking i september.
  Kineser brottas mot skenande fläskköttspriser, och konsumenter ser sig om efter andra alternativ. Bilden från ett fläskstånd på en marknad i Peking i september. FOTO: Fu Ting/AP/TT

  Inte nog med att fläskköttet är svindyrt. Det är svårt att överhuvudtaget få tag på, berättar Cao Xianli, som äger en restaurang i Qingdau där specialiteten är fläskbaserad.

  – Jag är orolig för hur mycket längre jag kommer att kunna köpa fläsk. Om jag inte kan köpa det måste jag stänga, säger han.

  Svinpesten har slagit hårt mot Kina, vilket gjort att ungefär en fjärdedel av den vanliga tillgången uteblivit. Det rör sig om hisnande 13,5 miljoner ton, vilket är mer än hela USA:s fläskproduktion.

  Skenande priser

  Priserna har som resultat skjutit i höjden och mer än fördubblats. Tidigt i november var grossistpriserna på fläsk 168 procent högre på årsbasis i Kina.

  Och när världens största fläskkonsumentland börjar kika på andra livsmedel, så påverkas även de priserna. Biff och ägg har blivit dyrare och hela Kinas konsumentprisindex har fått sig en skjuts uppåt till följd.

  Grossistpriset på kyckling har exempelvis ökat med 33 procent. Det har i sin tur fått snabbmatskedjan KFC att lägga till ank-wrap och svampburgare på sina menyer, och plocka fram billigare delar på kycklingen till försäljning.

   Fläskbonden Zhang Shuai vid sina grisar i Hebeiprovinsen i maj, då priserna redan stigit 40 procent. Sedan dess har de fortsatt att skena.
  Fläskbonden Zhang Shuai vid sina grisar i Hebeiprovinsen i maj, då priserna redan stigit 40 procent. Sedan dess har de fortsatt att skena. FOTO: Mark Schiefelbein/AP/TT

  Fortsatt dyrt fläsk

  Men för restaurangägare som Cao är det inte alltid ett alternativ att vända sig till andra råvaror.

  – Påverkan på oss är stor. Vi säljer revbensspjäll, det är allt, säger han, som lyckas hålla sig över ytan genom att höja priserna med tio procent, och ändå behålla kunderna.

  – Människor kommer fortfarande, för de har inget val. Om de går till marknaden för att köpa fläsk så upptäcker de att det inte är billigare där, fortsätter han.

  Kinas jordbruksdepartement säger att fläskproduktionen borde återgå till omkring 80 procent av de normala nivåerna nästa år, men andra tror att den analysen är överoptimistisk och spår fortsatt höga priser, eftersom svinpesten fortfarande sprids i landet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen