Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni 2017

  Svill-sill till midsommarbordet

  TORNA HÄLLESTAD.

  Trots en förödande brand ser Hällestadsvamp ljust på framtiden. Till midsommar lanserar företaget ett svampalternativ till sillen.

   Mathias Persson vid platsen där elden härjade tidigare i år.
  Mathias Persson vid platsen där elden härjade tidigare i år. FOTO: Jonatan Jacobson

  Under en februarinatt tidigare i år ödelade en brand packeri, kontor och 1500 kvadratmeter odlingsyta för landets största svampodlare, Hällestadsvamp. Hela champinjonodlingen förstördes, ett hårt slag då svampen står för 80 procent av företagets produktion.

  – Jag har satsat hela min själ i företaget så det var bara att växla upp. Efter 14 dagar odlade vi shiitake i lastbilsflak och till midsommar skördar vi champinjoner igen, säger vd:n Mathias Persson.

  Samtidigt som branden rasade började han planera för hur inbokade leveranser skulle lösas. Företaget hade redan ett tätt samarbete med Solbacka champinjoner och legoproduktion genom Ugerups champinjonodling så leveranserna kunde fortgå utan alltför stora avbrott.

  – Våra samarbetspartners har ställt upp hundraprocentigt och ökat produktionen. Annars hade vi nog inte klarat av det här, säger Mathias Persson.

   ”Det var viktigt för oss att snabbt ha egenodlad svamp igen”, säger Mathias Persson.
  ”Det var viktigt för oss att snabbt ha egenodlad svamp igen”, säger Mathias Persson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Innan branden odlade Hällestadsvamp 13 olika sorters krav-märkt svamp, totalt 5,5 ton i veckan. Nu pågår ett hårt arbete för att komma upp i samma produktionstakt igen. Exotiska svampsorter odlas i sju lastbilsflak och tre provisoriska odlingsrum för champinjoner håller på att byggas. Efter branden ingick Hällestadsvamp och Solbacka även ett varumärkessamarbete. Tillsammans med Ugerups produktion räknar Mathias Persson med att under sommaren kunna leverera runt 15 ton svamp i veckan.

  – Vi har också börjat projekteringen av permanenta lokaler. När de är byggda kan vi fördubbla den totala produktionen, säger Mathias Persson.

   Smaken är mildare, men shiitakens konsistens påminner om inlagd sill.
  Smaken är mildare, men shiitakens konsistens påminner om inlagd sill. FOTO: Jonatan Jacobson

  Lagom till midsommar finns en nygammal Hällestad-produkt i utvalda matbutiker i Malmö och Lund. Varumärket heter Svill och är ett shiitakebaserat alternativ till sill i smakerna senap samt lök och örter. Eftersom midsommar är en dålig helg för svampodlare började företaget experimentera med olika inläggningar för fyra år sedan.

  – Produkten är vegansk men vi riktar oss till alla. Det handlar mycket om att lära konsumenterna hur man kan tillaga olika svampsorter, säger Mathias Persson.

   Temporära odlingsrum. Mathias Persson och Solbacka champinjoners vd Niklas Lundh.
  Temporära odlingsrum. Mathias Persson och Solbacka champinjoners vd Niklas Lundh. FOTO: Jonatan Jacobson
   Exotiska svampar på väg till kund.
  Exotiska svampar på väg till kund. FOTO: Jonatan Jacobson

  På grund av branden fick en rikstäckande lansering av Svill skjutas på framtiden. Trots ekonomiska förluster och ett gigantiskt merarbete ser Mathias Persson positivt på framtiden.

  – Vår målsättning är att överleva året ekonomiskt och det innebär många långa arbetsdagar. Men jag är säker på att det kommer något riktigt bra ur det här, säger Mathias Persson.

   Shiitakesvampar växer till sig i ett lastbilsflak.
  Shiitakesvampar växer till sig i ett lastbilsflak. FOTO: Jonatan Jacobson
   En svartsvedd laduvägg är ett av få synliga spår efter storbranden.
  En svartsvedd laduvägg är ett av få synliga spår efter storbranden. FOTO: Jonatan Jacobson

  Mathias Perssons tre tips

  ”Ha koll på försäkringarna och lär dig hur de fungerar”

  ”Ge inte upp”

  ”Hitta likasinnade för samarbete”

  Hällestads Svamp AB

  Antal anställda: Elva plus tre ägare

  Omsättning: 28 miljoner kronor (2016)

  Resultat: 260 000 kronor (2016)

  Vinstmarginal: 1,65 procent (2015)

  Areal: Totalt 1 800 kvadratmeter odlingsyta, lager och packeri försvann i branden.

  Storlek på investering: ”Den får du skriva om nästa år, vi kommer att bygga för rejäl produktion”, säger Mathias Persson.

  LÄS OCKSÅ Växande intresse för att odla svamp

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen