Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 januari

  Rekordresultat för Sveriges Stärkelseproducenter

  För första gången har stärkelsepotatispriset gått över en krona kilot. Sveriges Stärkelseproducenter gör ett rekordresultat och fördelar ena halvan av vinsten till odlarna. Målet är att behålla den höga betalningsnivån i flera år.

   Det går bra för Sveriges Stärkelseproducenter. Årets resultat före skatt i koncernen är nästan fördubblat jämfört med året innan, från 47 miljoner till 92 miljoner kronor.
  Det går bra för Sveriges Stärkelseproducenter. Årets resultat före skatt i koncernen är nästan fördubblat jämfört med året innan, från 47 miljoner till 92 miljoner kronor. FOTO: Anders Ingvarsson

  Sveriges Stärkelseproducenters Förening (SSF) har vind i seglen och kunde komma med en sen julklapp till medlemmarna vid den digitala stämman den 21 januari.

  Grundbetalningen för 2019 års skörd var 68 öre, plus sex öre i fraktstöd, per kilo stärkelsepotatis. Ett pris som med efterbetalningar nu rundas upp till 1,03 kronor kilot.

  Det är den högsta betalningen till odlarna någonsin.

  – Det är ett väldigt starkt resultat. Vi jobbar med rätt saker och gör man det så har man rätt förutsättningar, säger Hans Berggren, koncernchef SFF.

  Målet om att spränga gränsen på 1 krona per kilo till odlarna skulle nås till 2025, men klarades alltså efter en säsong.

  Odlare: kräver långsiktig lönsamhet

  En som odlat stärkelsepotatis i ett par år är Magnus Malm i Kristianstad och han är nöjd med beskedet.

  – Det är alltid kul att odla en gröda som det är bra efterfrågan på. Det är en viktig gröda både för mig och för det område som vi jobbar i, säger han.

  Han odlar runt 30 hektar och vill öka arealen något i år. Men odlingen är ganska dyr och maskinintensiv, vilket han tycker är viktigt att komma ihåg.

  – Så det kräver att det är en långsiktig och hållbar lönsamhet i det. Det är höga insatser för oss odlare.

   Magnus Malm är också nöjd med skörden av stärkelsepotatis från 2020. Men det är för 2019 års skörd som efterlikviden nu är bestämd. Det blir ett historiskt kilopris.
  Magnus Malm är också nöjd med skörden av stärkelsepotatis från 2020. Men det är för 2019 års skörd som efterlikviden nu är bestämd. Det blir ett historiskt kilopris. FOTO: privat

  Odlarkontrakten för 2021 är nu fulltecknade. Men nästa år behövs mer potatis, eftersom fabrikskapaciteten byggs ut i Mjällby. Det ökade odlingsutrymmet uppskattas till cirka 1 500 hektar och målet är att komma upp i 9 000 hektar odlad areal totalt.

  – Vi ser definitivt en möjlighet att fortsätta växa, men vi kommer att ta försiktiga steg framåt. Vi vill inte sätta oss i en situation där vi prioriterar tillväxt genom att tappa betalningsförmågan, säger Hans Berggren.

  De odlare som redan är medlemmar stannar kvar?

  – Ja, de stannar kvar på tåget och åker med.

  Vinsten från verksamhetsåret 2020, som alltså avslutades före fjolårets skörd, delas i två potter. Den ena halvan går tillbaka till odlarna och den andra återinvesteras i verksamheten.

  Kursen är riktad mot fortsatt förädling och utöver stärkelseproduktionen i Lyckeby finns de helägda bolagen Culinar AB och Kockens AB som växer starkt.

  – Konkurrensen är ganska tuff globalt. Men potatisstärkelse har mervärden och vi har fokuserat på att förädla. Vi säljer lite potatismjöl och förädlar mer mot livsmedelsindustrin och pappersindustrin, säger Hans Berggren.

   Hans Berggren, koncernchef Sveriges Stärkelseproducenters Förening.
  Hans Berggren, koncernchef Sveriges Stärkelseproducenters Förening. FOTO: RICKARD NILSSON

  En svag svensk krona kryddar också resultatet eftersom föreningen exporterar produkter till ett femtiotal länder. Varor från potatisstärkelse behövs både för att ge smak och konsistens i livsmedel och inom pappersindustrin.

  Och det finns mer att förädla i råvaran:

  – Vi tittar vidare på vad som finns i potatisen, inte minst på proteinet, säger Hans Berggren.

  Avreglering satte fart på investeringarna

  Marknaden för stärkelsepotatis avreglerades i EU 2012 efter att ha varit låst i många år. ”Det bästa som hänt”, sammanfattar Hans Berggren. En fri marknad satte fart på investeringar och utveckling, eftersom det fanns möjlighet till tillväxt.

  – Vi hade en skuld i investeringar som inte var utförda på grund av regleringen. Det har vi jobbat igen och har investerat en miljard i verksamheterna. Det är en förutsättning för att det går starkt i dag.

  Fakta: Sveriges Stärkelseproducenter

  •Bolagsform: Ekonomisk förening

  •Antal anställda: 450 personer.

  •Nettoomsättning: 1,965 miljarder kronor.

  •Resultat efter finansiella poster: 169 miljoner kronor, varav drygt 82 miljoner kronor delas ut till medlemmarna, i huvudsak i form av efterlikvid.

  •Vinstmarginal: Rörelsemarginalen före finansiella poster är 9,7 procent, en förbättring från 6,5 procent föregående bokföringsår.

  LÄS OCKSÅ: Testar potatis för att öka lönsamhetenLÄS OCKSÅ: Testar ny strategi första året utan Reglone

  Se också: ATL TV Han byggde egen potatistank

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen