Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 september

  Sveriges Stärkelseproducenter investerar 150 miljoner

  Stor efterfrågan gör att Sveriges Stärkelseproducenter tagit beslut om att öka tillverkningskapaciteten av potatisstärkelse. Det betyder att fler nya odlare nu behövs.

   Efterfrågan på potatisbaserade specialstärkelser bedöms vara fortsatt stark framöver vilket motiverar investeringen i ökad tillverkningskapacitet, berättar VD Hans Berggren.
  Efterfrågan på potatisbaserade specialstärkelser bedöms vara fortsatt stark framöver vilket motiverar investeringen i ökad tillverkningskapacitet, berättar VD Hans Berggren. FOTO: RICKARD NILSSON

  Investeringen ska göras i produktionsanläggningen i Mjällby och beräknas vara i drift till höstkampanjen 2022. Kapacitetsökningen i Mjällby ökar med 70 procent jämfört med i dag vilket motsvarar ungefär 16 000 ton stärkelse per år.

  – Det är en del av vår mer långsiktiga strategi att fortsätta att växa. Vi ser att vi har en marknad som växer och att vi har ökade möjligheter att förädla . Då måste vi ha råvara in, säger VD Hans Berggren.

  Föreningen har under den senaste tiden jobbat intensivt på att få in nya odlare. Det har resulterat i ett trettiotal nya odlare i år som ATL tidigare skrivit om. Odlarna har framför allt rekryterats i västra och södra Skåne, alltså utanför det område i nordöstra Skåne och Blekinge som förknippas med odlingen. Från årets areal på runt 7200 hektar med stärkelsepotatis finns med den nya kapaciteten ett ökat odlingsutrymme på cirka 1500 hektar. Målet är därmed att komma upp i mellan 8000 till 9000 hektar odlad areal.

  – Det är en tidsresa att ta oss dit men vi jobbar på det, säger Hans Berggren.

   Stärkelsepotatis.
  Stärkelsepotatis. FOTO: RICKARD NILSSON

  Bättre betalt

  Han välkomnar fler odlare nästa säsong även om den nya anläggningen inte tas i drift förrän 2022. Målsättningen är att successivt öka betalningen till odlarna de närmaste åren.

  – Det roliga är att vi klarar att sälja och få vettigt betalt för de här produkterna. Vi svänger över vår tillverkning till att förädla nästan allt vi producerar, vilket vi tror är en långsiktig och klok strategi, säger Hans Berggren.

  De vidareförädlade produkterna består av potatisbaserade specialstärkelser och fibrer till livsmedelsindustri och pappersindustrin. På livsmedelssidan exporteras mer än 90 procent av det som tillverkas.

  Ytterligare potential

  Provgrävningar visar att det blir en normalskörd av stärkelsepotatis eller något högre än normalt i år lite beroende förutsättningarna i september.

  – Grödan ser väldigt frisk ut fortfarande. Vi tror att det kan finnas en ytterligare tillväxtpotential att fånga in, säger Hans Berggren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen