Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Stort sug efter kycklingar på grönbete

  Havsträsk

  Målet var självhushållning – men Magnus Eriksson och Åsa Lindmo tänkte om och satsade på att bli kycklinguppfödare på heltid.

  – Det finns ett jättestort intresse för lokalproducerad grönbeteskyckling, säger Åsa Lindmo.

   Åsa Lindmo och Magnus Eriksson – sannolikt Sveriges nordligaste kycklingproducenter.
  Åsa Lindmo och Magnus Eriksson – sannolikt Sveriges nordligaste kycklingproducenter. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  1 000 kycklingar har just kläckts på Strömnäsgården i Havsträsk. Söta små gula påskkycklingar pickar omkring i stora lådor omgivna av värmelampor. Om några veckor är de tillräckligt stora för att flytta utomhus på grönbete.

  – Vi satte i gång kläckningsskåpet på skärtorsdagen och kycklingarna kläcktes på Valborgsmässoafton, berättar Åsa Lindmo.

  Äggen transporteras hela vägen från Skåne upp till Strömnäsgården, som ligger vackert vid den mäktiga Luleälven fyra mil norr om Boden.

   Så fort kycklingarna är stora nog betar de utomhus.
  Så fort kycklingarna är stora nog betar de utomhus. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Älskade livet på landet

  Magnus Eriksson och Åsa Lindmo flyttade hit för att de drömde om att kunna producera sin egen mat. De skaffade några kalvar och får och odlade lite grönsaker. Men snart kände de att de älskade livet på landet och ville satsa på lantbruket på heltid.

  – Vi funderade på vad vi kunde ha för verksamhet på gården och fastnade för grönbeteskycklingar. Vad vi känner till finns det inte någon kycklinguppfödning i hela Norrland, och vi tänkte att om vi vill ha lokalproducerat så vill säkert andra det också, säger Magnus Eriksson.

  2018 åkte han ner och gick en kurs hos en kycklinguppfödare i Värmland som har grönbeteskycklingar. Tanken är att kycklingarna kläcks på våren och börjar gå ute och beta när de är cirka tre veckor gamla.

  – De får en miljö där de bygger upp sitt immunförsvar och lever ett naturligt liv utomhus på ängarna. Vi har mobila enheter på tre gånger fyra meter som flyttas varje dag på betet. Två sidor är täckta av plast för att ge vindskydd och hela enheten omges av ett hönsnät, främst för att skydda de 65 kycklingarna som går i varje enhet mot rovdjur. Tyvärr tog räven vid två tillfällen cirka 30 kycklingar som hade smitit ut förra året, och en kyckling blev middag till vår katt, säger Magnus Eriksson.

  Djuren hjälps åt

  Förutom betet får kycklingarna ett specialfoder samt havre och korn två gånger per dag som de kan picka i sig. Innan kycklingarna kommer till betet har gårdens sex kor och sex får hunnit förbereda marken.

  – De har betat ner växtligheten till rätt nivå för de små kycklingarna, säger Åsa Lindmo.

  När de är åtta veckor slaktas kycklingarna på gårdens slakteri som är inrett i ett släpskåp.

  – Det faktum att vi gör allt på gården innebär att vi undviker alla transporter av levande djur.

  Och intresset har varit stort för kycklingarna. Leveranserna går främst till Luleå, Boden och Piteå, men även till andra platser runt om i Norrbotten. Köparna går in på Strömnäsgårdens nätbutik och förbokar sin kyckling, helst i början av säsongen, men förbokningar är möjliga året runt. De första kycklingarna börjar sedan levereras i slutet av juni.

   Kycklingarnas betesmark prepareras av gårdens kor och får, som betar ner gräset till lagom nivå.
  Kycklingarnas betesmark prepareras av gårdens kor och får, som betar ner gräset till lagom nivå. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Utökar produktionen

  Förra året gick kycklingarna åt som smör i solsken och i år siktar Magnus Eriksson och Åsa Lindmo på minst två, eventuellt fyra kläckningsomgångar. Det blir minst 2 000 kycklingar som förra året, men de hoppas på 4 000.

  Kilopriset ligger på 120 kronor. Förra årets omsättning hamnade på 500 000 kronor, men i år kan det bli desto mer.

  – Vi får se om coronakrisen sätter några käppar i hjulet för oss, men hittills verkar det snarare som om intresset för lokalproducerad mat ökar. Och de som en gång har smakat på kycklingen vill inte ha något annat, den är så fantastiskt saftig och god och blir mycket större än kycklingarna som man köper i affären, 1,8 till 2,4 kilo, säger Magnus Eriksson.

   Åsa Lindmo och Magnus Eriksson insåg att de ville bli lantbrukare på heltid.
  Åsa Lindmo och Magnus Eriksson insåg att de ville bli lantbrukare på heltid. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Strömnäsgården

  Ägare: Magnus Eriksson och Åsa Lindmo.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Verksamhet: Kycklinguppfödning.

  Antal djur: Minst 2 000 kycklingar, men det finns kapacitet för 4 000. På gården finns också sex kor och sex får.

  Areal: 6 hektar åker och lika mycket på arrende och 16 hektar skog.

  Omsättning (2019): 500 000 kronor

  Resultat (2019): Noll hittills för att återbetala investeringen.

  Maskinpark: ”Ingen, vi samarbetar med en bonde för att slå hö till våra kor. Annars betar djuren på ängarna.”

  Storlek på investering: Cirka 500 000 kronor för äggkläckningsskåp, uppfödningsrum, slakteri och fryscontainer.

  Kalkyl vid investering: ”När verksamheten är uppe i den storlek på produktionen som vi siktar på möjliggör det för oss båda att kunna vara lantbrukare på heltid.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Kycklingarna transporteras aldrig, de kläcks på gården och slaktas även här. De lever också till största delen utomhus på betesmarkerna.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen