Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari

  Sveriges nordligaste mjölkbonde lägger ned

  Till sommaren slutar Ove Fors i Junosuando som mjölkbonde. Därmed försvinner Sveriges nordligaste mjölkproducent efter 35 år i branschen.

   Ove Fors.
  Ove Fors. FOTO: Privat

  Byn Junosuando ligger fem mil norr om Pajala och 14 mil norr om polcirkeln. Här finns Sveriges nordligaste mjölkkobesättning i något halvår till. Sedan lägger Ove Fors ned produktionen. På hans gård finns i dagsläget tolv mjölkande och nio ungdjur varav fem är småkalvar. Sista kalvningen var 6 januari.

  – Jag började minska ned på kvigorna redan förra våren. Och har inte heller inseminerat korna så nu går de tomma. I sommar går alla djur till slakt. Så ser planen ut, säger Ove Fors.

  Han har drivit mjölkgården sedan 1985 och haft som mest 17 mjölkande även om snittet legat på 15 kor de senaste åren. Gården producerar 80–100 ton mjölk per år.

  ”Visst saknar man det redan”

  Skälen till att han beslutat sig för att lägga ned verksamheten är dålig lönsamhet och en sviktande hälsa.

  Även om han landat i beslutet medger han att det känns lite vemodigt.

  – Det är klart att man är trött men visst saknar man det redan, säger han.

  Sveriges nordligaste mjölkproducent är också Norrmejeriers nordligaste leverantör. Det är 25 mils resa, enkel väg, från mejeriet i Luleå och mjölkbilen kommer numera till Junosuando var fjärde dag mot tidigare varannan.

  – De har sagt att de kommer och hämtar så länge jag vill men de är nog nöjda över att slippa köra den här extrasvängen, säger Ove Fors.

  Gården som blir nordligast

  Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier, tycker att det är tråkigt att Ove Fors slutar.

  – Fantastisk att han har orkat hålla på så länge. Så hatten av för honom och det jobb han har gjort. Mjölkbönderna är otroligt viktiga för sin bygd, säger hon.

  Nu blir det i stället en mjölkgård sex mil söder om Pajala som blir mejeriets nordligaste producent. Också den i motsvarande storlek som Ove Fors.

  Relaterade artiklar

  Till toppen