Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2016

  "Sveriges modernaste ekologiska slaktgrisstall"

  Erik Svensson satsar 7,5 miljon och bygger stall för 1400 ekogrisar. "Det är mycket pengar, men jag måste vara positiv och tro på det jag gör"

   Erik Svensson har satsar på en produktion på 1400 ekogrisar per år.
  Bild 1/4 Erik Svensson har satsar på en produktion på 1400 ekogrisar per år.
   Erik Svenssons har satsat 7,5 miljon i ett nytt stall för ekogrisar på Eriksgården i Mo utanför Trångsviken i Jämtland.
  Bild 2/4 Erik Svenssons har satsat 7,5 miljon i ett nytt stall för ekogrisar på Eriksgården i Mo utanför Trångsviken i Jämtland.
   På lördag den 13 augusti inviger Erik Svensson vad han själv kallar för "Sveriges modernaste ekologiska slaktgrisstall".
  Bild 3/4 På lördag den 13 augusti inviger Erik Svensson vad han själv kallar för "Sveriges modernaste ekologiska slaktgrisstall". FOTO: Lina Hellström
   Eriksgården levererar 300-400 grisar per år till stjärnkocken Magnus Nilssons restaurang Fäviken Magasinet i Järpen samt Undersåkers charkuterifabrik
  Bild 4/4 Eriksgården levererar 300-400 grisar per år till stjärnkocken Magnus Nilssons restaurang Fäviken Magasinet i Järpen samt Undersåkers charkuterifabrik FOTO: Lina Hellström

  Erik Svenssons satsning på ekologisk grisuppfödning på Eriksgården i Mo utanför Trångsviken i Jämtland har gått bra sedan han startade 2010.

  På drygt två år gick han från att föda upp 80 grisar per år till 500.

  Enligt Erik Svensson har den snabba utvecklingen två huvudförklaringar.

  Två förklaringar

  Dels har svenska konsumenters intresse för ekologisk mat ökat kraftigt de senaste åren.

  – Ekologiskt griskött är en bristvara i dag. Samtidigt är det fortfarande bara omkring 1 procent av Sveriges grisar som växer upp så här, så det finns en stor potential att öka ännu mer, säger Erik Svensson.

  Dels hörde stjärnkocken Magnus Nilsson från restaurang Fäviken Magasinet i Järpen av sig 2013. Han hade då köpt Undersåkers charkuterifabrik och vill ha få tag på stora mängder feta grisar.

  – Charkuterifabrikens grisar ska upp till 130 – 180 kilo slaktad vikt och får fri tillgång till foder. Mot slutet av sina sju månader äter de dubbelt så mycket som de andra grisarna, säger Erik Svensson.

  – Eftersom jag får betalt för fettet av Magnus är det ekonomi i att fodra grisarna så mycket. Magnus i sin tur behöver inte tillsätta externt fett till charkuterierna.

  Hovleverantör

  I dag levererar Erik Svensson ungefär 300 – 400 grisar per år till Magnus Nilsson, och 300-400 grisar till Scan.

  – När jag jobbar med Magnus så skiner det även över på mig. Han är en väldigt bra samarbetspartner. Han är en stark profil i Jämtland och att leverera till honom är så nära man kan komma att vara kunglig hovleverantör i Jämtland.

  Invigning på lördag

  Nu satsar Erik Svensson vidare. På lördag den 13 augusti är det invigning för hans nya stall. Han har investerat 7, 5 miljon och byggt vad han själv kallar för ”Sveriges modernaste ekologiska slaktgrisstall”.

  – Nu har jag valt att bygga lite dyrt. Men då får jag en väldigt bra lösning på foder- och gödselhanteringen så att det blir väldigt lättskött.

  Målet är nu att komma upp i 64 suggor och en produktion på 1400 grisar per år, varav 1000 ska gå till Scan.

  – Det ekonomiska målet är långsiktigt men jag hoppas att jag har fått igen investeringen om 10- 15 år.

  Anställer vid nyår

  Erik Svensson jobbar i dag även med klövverkning, utanför gården.

  Men förhoppningen är att vid årsskiftet när suggorna har grisat och de är uppe i produktion kunna jobba mer hemma på gården, och även anställa ytterligare en person.

  – Jag tror att intresset för ekologisk mat fortsätter efter som konsumentmedvetenheten ökar. Även när det gäller offentliga upphandlingar försöker man gynna ekologiskt. Är du duktig köper du svenskt, är du ännu duktigare köper du närproducerat och är du duktigast köper du närproducerat och ekologiskt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen