Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj 2017

  Sveriges bönder ser ljust på framtiden

  Sex av tio företagare inom det gröna näringslivet känner ökad framtidstro.

  LRF:s färska medlemsundersökning, där 1685 lantbrukare svarat på en rad frågor, visar ökad optimism. Nära sex medlemmar av tio (59 procent) svarar att de känner framtidstro.

  Det är en kraftfull ökning jämfört med att bara 45 procent kände framtidstro för ett år sedan.

  Störst framtidstro känner bönderna i Jönköping, Västra Götaland och Värmland.

  Grundläggande villkor måste fungera

  Det allra viktigaste för att känna framtidstro och optimism är att grundläggande villkor som infrastruktur och service på landsbygden fungerar. Det största orosmolnet handlar om politikers bristande intresse och risken för att landsbygden att avfolkas. De tillfrågade säger att det måste vara möjligt att leva och driva företag på landsbygden.

  – Vårt långa arbete har äntligen lett till en svensk livsmedelsstrategi, där Sveriges mål är att öka exporten av svenska livsmedelsprodukter. Det är ett starkt bidrag till den ökande framtidstron, nu måste verkligen politikerna leverera, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

  143 miljarder

  Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, inom jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 143 miljarder kronor, vilket är 3,6 procent av landets BNP.

  – Ökade intäkter, inte minst högre mjölk- och köttpriser, gör att lantbrukarnas lönsamhet är bättre efter några års mycket låga nivåer, säger Helena Jonsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen