Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november 2018

  Sveriges äldsta strutsfarm fyller 25 år

  Borlänge.

  I samband med EU-inträdet la Gunnar och Kerstin Sahlin ned mjölkproduktionen för att satsa på struts! Under sina 25 år som fågelfarmare har de utvecklat ett eget litet strutsimperium och knipit en plats i Guinness Rekordbok.

   Gunnar och Kerstin Sahlin har genom åren lärt sig det mesta om strutsens beteende.
  Gunnar och Kerstin Sahlin har genom åren lärt sig det mesta om strutsens beteende. FOTO: Jonatan Jacobson

  Det ligger ett tungt novemberdis över Tunaslätten. Vid infarten till Svedens gård står två stora strutsskulpturer i metall. Vi svänger in på grusvägen och ser maskiner, stall och en gårdsbutik. Och i några vidsträckta hagar vaggar långsmala siluetter omkring i dimman. När vi går närmare hör vi ljudet av knäppande näbbar.

   När strutsarna är tio månader är de redo för slakt.
  När strutsarna är tio månader är de redo för slakt. FOTO: Jonatan Jacobson

  – När mjölkpriserna sjönk i samband med EU-inträdet behövde vi hitta något annat. Under en resa till Nebraska fick vi se strutsar hos en lantbrukare och blev väldigt imponerade. En fågel på två ben som var så stor, det kändes magiskt, säger Gunnar Sahlin.

  Allt tas tillvara

  Sedan de första äggen kläcktes på Svedens gård för 25 år sedan har det bara rullat på. Idag består verksamheten av slakteri, gårdsbutik, restaurang och brygghus. Alla delar av gårdens cirka 180 strutsar tas tillvara. Skinnet blir läderväskor, fjädrarna blir dammvippor och fettet blir till hudvårdsprodukter. En tredjedel av det röda och magra strutsköttet blir korvar, pastejer, patéer som säljs i gårdsbutiken. De finaste styckningsdetaljerna, som kan jämföras med oxfilé, säljs i gårdsbutiken och till restauranger. Av äggskalen tillverkas lampor och av innehållet producerar Kerstin och Gunnar en populär strutsglass.

  – Det fantastiska är att man kan använda nästan allt på strutsen. Det är ett helt otroligt djur som jag tror att lantbrukssverige inte riktigt har förstått, säger Gunnar Sahlin.

   Strutsarna är flockdjur och umgås gärna tätt tillsammans.
  Strutsarna är flockdjur och umgås gärna tätt tillsammans. FOTO: Jonatan Jacobson

  Sociala, nyfikna och pickande

  Vi går in i ett av gårdens fyra strutsstall och betraktar de högresta djuren som direkt kommer fram och vill socialisera. De högresta flockdjuren är nyfikna. Fotograf Jonatan Jacobson får freda sitt kameraobjektiv mot pickande näbbar.

  – Strutsarna växer väldigt fort, ungefär en centimeter om dagen. På tio månader är de slaktmogna och är då cirka två meter långa, säger Kerstin Sahlin.

  Omkring millennieskiftet rådde något av en strutsboom i Sverige. På kort tid valde många lantbrukare att ställa om och satsa på uppfödning av avelsdjur. Men lönsamheten var inte tillräcklig. Och för att kunna leva på köttproduktionen krävdes ordentlig volym. När en rad slakterier dessutom tvingades stänga på grund av ett nytt regelverk valde många uppfödare att lägga ned. I dag finns det bara en handfull kommersiella aktörer kvar.

  Världens största ägg

  – Vår gård försörjer sig på många olika sätt. Vi har växtodling med spannmål, oljeväxter och grovfoderproduktion. Men strutsen är nummer ett. Vi slaktar fem djur i veckan i vårt eget slakteri och det räcker för att förse vår restaurang och butik med kött, säger Gunnar Sahlin.

   Köttet förädlas på gården och säljs bland annat som filéer, korvar och patéer.
  Köttet förädlas på gården och säljs bland annat som filéer, korvar och patéer. FOTO: Jonatan Jacobson

  Under sina 25 år som aktiva strutsfarmare har Kerstin och Gunnar Sahlin inte bara lärt sig det mesta om den långbenta fågelns natur. De har även varit med om en rad oförglömliga upplevelser. Som när en av deras hönor lyckades slå sitt eget världsrekord tre gånger i rad med sina gigantiska ägg.

  – Det allra största vägde 2 589 gram. Rekordägget är vi mycket stolta över.  Som besökare kan man se det i en monter i gårdsbutiken, säger Kerstin Sahlin.

   Gunnar Sahlin visar rekordägget som finns till beskådan i gårdsbutiken.
  Gunnar Sahlin visar rekordägget som finns till beskådan i gårdsbutiken. FOTO: Jonatan Jacobson

  Vad är hemligheten?

  – Vi har väldigt bra luft här på Tunaslätten, säger Kerstin Sahlin och ler.

  Struts

  Strutsen är en mycket stor, långbent, långhalsad och flygoförmögen fågel som lever i Afrika. Strutsen är den största nu levande fågeln. Djuren kan springa i hastigheter upp till 70 kilometer i timmen och väger 130-160 kg som vuxen. Strutsarna är kända för sina små hjärnor som väger ungefär 40 gram. Äggen däremot väger runt 1,5 kilo och kycklingen ca 750 g. Äggproduktionen i Sverige ligger mellan 10-40 stycken ägg per höna och år. Äggläggningsperioden infaller under vår och sommar. Ruvningstiden är 42 dagar.

  Källa: Wikipedia/Sahlins Struts.

  Företaget

  Bolagsnamn: Sahlins Struts

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 4

  Omsättning: Cirka 6 miljoner kronor

  Resultat: Cirka 400 000 kronor

  Vinstmarginal: 6 procent

  Areal: ”Cirka 120 hektar odlad mark och 350 hektar skog”

  Senaste investeringarna: ”Ny glasveranda till caféet för cirka 600 000 kronor samt sonens bryggeri på cirka 3 miljoner kronor”

  Tre tips: ”Börja i liten skala och lär dig”, ”Jobba med marknaden” och ”Gör en långsiktig plan och räkna inte med att tjäna pengar från dag ett”

  Se ATL TV från strutsgården:

  Relaterade artiklar

  Till toppen