Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2018

  Sveriges Äggproducenter: Risk för konkurser

  Läget är akut för många äggproducenter efter det att priserna på foder rakat i höjden. Sveriges Äggproducenter varnar för konkurser om äggpriserna inte höjs.

   – Svensk äggproduktion ligger väldigt illa till. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande, säger Peter Åberg.
  – Svensk äggproduktion ligger väldigt illa till. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande, säger Peter Åberg. FOTO: Kent Eng

  De stigande foderpriserna i torkans spår håller på att knäcka många av Sveriges drygt 200 äggproducenter. Sedan i augusti har priset på foder stigit med 22 procent och kostnaden för nya unghöns har gått upp med 15 procent.

  I början av september gick äggproducenterna ut med krav på bättre betalt. Då sattes en deadline till 14 dagar. En gräns som nu passerats med råge utan att någon prisökning kommit till stånd.

  I augusti tog Svenska Ägg fram en kostnadskalkyl som visar hur mycket det i dagsläget kostar att producera ett kilo ägg i Sverige. Enligt den behöver priset för Kravägg höjas med närmare 15 öre och för ägg från frigående höns med närmare 25 öre.

  Kan vara på gång

  – Vi lämnade över kalkylen till packerierna, som är de som prisförhandlar med detaljhandeln, men ännu har vi inte hört någonting från dem. Därför överväger vi nu att gå vidare och själva prata med handeln. Vi vill visa vad det kostar att producera ett kilo svenska ägg, säger Peter Åberg, talesperson och själv producent på Proegg i Västergötland.

  Han noterar att det visserligen kommer signaler från handeln om att en höjning kan vara på gång men osäkerheten är för stor. Det finns inga besked om en höjning kommer, när den kommer eller hur stor den eventuellt blir.

  – Vi befarar på goda grunder att den i så fall blir lägre än vad vi behöver. Sedan kommer en prishöjning med all sannolikhet att dra ut på tiden. Processen kan ta månader. Den tiden har vi inte, säger Peter Åberg.

  Kris i Finland

  I Finland är situationen likartad och där har foderpriserna stigit så mycket att det nu är en minusaffär att producera ägg, enligt Tobias Dahlbom, ordförande i äggproducentutskottet i Österbottens Svenska Producentförbund, ÖSP. Han säger till tidningen Landsbygdens Folk att han nu befarar konkurser i branschen och att producenter helt enkelt kommer att sluta sätta in nya unghöns.

  – Det är en överhängande fara i Sverige också. Jag skulle vilja säga att svensk äggproduktion ligger väldigt illa till. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande, säger Peter Åberg.

  På Svenska Ägg säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius att producenterna måste få kompensation för prishöjningarna så fort som möjligt.

  ”Tuffa veckor nu”

  – Det är tuffa veckor nu innan en prishöjning kan gå igenom men det är packerierna som sköter förhandlingarna. Det är tufft att vänta för en bransch som blöder, säger hon.

  Håkan Persson, vd på packeriet Lantägg, håller korten tätt intill kroppen.

  – Vi har en dialog med våra producenter om prisutvecklingen men det är ingenting jag vill kommentera i media. Det är en affärsuppgörelse mellan oss och producenterna å ena sidan och oss och våra kunder å andra sidan. I det här läget vill jag inte kommentera någonting om det, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen