Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 april

  Stalltak laddat med ny energilösning

  Falkenberg.

  När djuren om någon vecka släpps in i det nya tjurstallet hos Göran Ramstedt kliver de in något som aldrig tidigare byggts i Sverige. En byggnad för djur där taket är integrerade solceller.

   Ett 20-tal ungtjurar ska när som helst flytta in i Göran Ramstedt nya stall.
  Ett 20-tal ungtjurar ska när som helst flytta in i Göran Ramstedt nya stall. FOTO: Mikael Marklund

  Det handlar om att leva som man lär, menar Göran Ramstedt på Stafsjö Gård just utanför Falkenberg. Miljö- och energifrågorna blir allt viktigare. Då går det inte att bara prata – man måste göra något också, anser han.

  2002 installerades där en stor halmpanna. 2009 blev han delägare i fyra vindkraftverk som står på hans mark. Och för två år sedan satte han upp 470 kvadratmeter solpaneler på ett tak.

  Nu håller nästa stora energisatsning på att installeras. En före detta plansilo ska göras om till stall för ungtjurarna. Men i stället för vanlig plåt får det ett tak av solceller.

  – Investeringen för själva taket ligger på omkring 700 000 kronor, men då får jag omkring 30 000 kronor i bidrag, säger Göran Ramstedt.

   Taket i Göran Ramstedts nya tjurstall består av integrerade solceller.
  Taket i Göran Ramstedts nya tjurstall består av integrerade solceller. FOTO: Mikael Marklund

  Ett alternativ hade varit att sätta upp ett vanligt tak och sedan montera solceller på det. Men det hade blivit bakvänt. Och nu slipper han kostnaden för ett underliggande tak, konstaterar Göran Ramstedt.

  Säljer överskott

  Fram till för bara något år sedan födde han också upp slaktkycklingar på gården, 40 000 stycken per omgång.

  – Om jag hade haft kvar dem skulle vi nog ha varit självförsörjande med el på årsbasis, men nu kommer jag att producera mer än vad jag gör av med.

   Plansilon förvandlas till tjurstall.
  Plansilon förvandlas till tjurstall. FOTO: Mikael Marklund

  Men han tror inte det kommer att ge några stora summor:

  – Det kommer inte att bli en födkrok. Men jag tror det kommer att gå ihop sig.

  Redan i dag säljer han el när det är överproduktion på gården.

  – För Spot-priset minus två öre. När jag köper är det Spot-priset plus två öre som gäller.

  Sverigepremiär för djurstallar

  De befintliga solcellerna har en maxeffekt på cirka 75 kilowatt och ger omkring 70 000 kilowattimmar på ett år. Det nya taket ska ha en effekt på 43 kilowatt och producera knappt 40 000 kilowattimmar per år om allt går som beräknat.

   Hjärtat i anläggningen. Hit kommer strömmen från både den gamla anläggningen och från den nya. Överskottet går vidare ut på nätet.
  Hjärtat i anläggningen. Hit kommer strömmen från både den gamla anläggningen och från den nya. Överskottet går vidare ut på nätet. FOTO: Mikael Marklund

  Det här är sannolikt första gången som ett djurstall med ett integrerat solcellstak byggs i Sverige. Så det finns osäkerhetsfaktorer. Räcker ljusgenomsläppet? Ska kondensen från djuren ställa till det? Kommer smuts och beläggningar att försämra elproduktionen?

  – Hur det kommer att fungera i praktiken är för tidigt att säga ännu, säger Göran Ramstedt.

  Flygstopp

  Göran Ramstedts miljöengagemang märks inte bara på gårdens energilösningar. Han är också en stor motståndare till onödiga flygresor till exempel. De senaste 20 åren har det bara blivit två flygresor för hans del.

  – Två studieresor i Nordeuropa. Jag förstår inte de som kan sätta sig på ett flyg till Thailand flera gånger per år. Det går inte hålla på så.

  Han har 150 hektar växtodling, främst spannmål, oljeväxter och åkerbönor. Så det går åt upp till 15 kubik diesel per år på Stafsjö Gård.

  Är HVO ett alternativ för dig?

  – Vi har prövat det och det fungerade bra rent maskinellt. Men eftersom jag får tillbaka 20 procent på dieseln blir det för stor peng. Hur ska jag som lantbrukare, med den dåliga lönsamhet vi har i dag, ha råd? Jag hoppas politikerna tar tag i det, för jag vill gärna slippa fossila drivmedel, säger Göran Ramstedt.

   Känsliga saker. Taket i Göran Ramstedts nya tjurstall ska producera knappt 40 000 kilowattimmar per år om allt går som beräknat. Men det håller inte att gå på.
  Känsliga saker. Taket i Göran Ramstedts nya tjurstall ska producera knappt 40 000 kilowattimmar per år om allt går som beräknat. Men det håller inte att gå på. FOTO: Mikael Marklund

  Solcellsfakta

  I dag finns drygt 25 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. 10 200 av dessa togs i drift under 2018.

  En stor förklaring till fjolårets ökning är att regeringen dels ökade investeringsstödet från 390 miljoner kronor till 915 miljoner kronor. Sedan ökades också taket för vad man kunde få tillbaka från 20 till 30 procent av inköpssumman. Källa Energimyndigheten/ATL

  Relaterade artiklar

  Till toppen