Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2017

  Sverige vill se en glyfosat-kompromiss

  EU-komissionen ska ta fram ett nytt förslag som förlänger användningen av glyfosat efter att ha misslyckats med att få stöd för sitt förslag om tio års ytterligare förlängning.

   Karolina Skog.
  Karolina Skog. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Miljöminister Karolina Skog kan tänka sig kortare tid och vill se en kompromiss med tillräckligt lång utfasningsperiod för att svenska lantbrukare ska hinna ställa om.

  EU-kommissionens förslag om att förlänga tillståndet för användning av glyfosat togs inte ens upp till omröstning på onsdagens möte i ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

  Därför röstade de nej

  Efter en ”bordsrunda” stod det klart att förslaget inte hade kvalificerad majoritet. Om två veckor ska ett nytt förslag läggas fram. Därför valde Sverige att inte stödja kommissionens förslag på mötet, enligt miljöminister Karolina Skog, trots att regeringen tidigare meddelat att man ställer sig bakom förslaget.

  – Tio år finns inte längre på bordet. Vi har under de senaste dagarna väldigt tydligt märkt att det inte finns stöd för kommissionens ursprungliga förslag utan snarare ett motstånd och att flera länder vill stoppa glyfosat helt, säger hon.

  RELATERAT: Bayer säljer av för att ro hem Monsantoaffär

  Vill undvika

  Karolina Skog vill undvika ett ”icke-beslut” som skulle skapa en situation där glyfosat förbjuds helt efter 15 december när tillståndet löper ut.

  I stället ska Sverige verka för en kompromisslösning där tillståndet för glyfosat förlängs under en kortare tid.

  Hon pekar på att bland annat Frankrike har klivit fram och förespråkat ett kortare godkännande vilket i stället skulle kunna bli underlag för en kompromiss.

  – Det som verkar möjligt är en förlängning på kortare tid. Vi vill verka för en linje där vi kan få brett stöd hos många medlemsländer, acceptans hos allmänheten och som ger berörda lantbrukare möjlighet att anpassa sig till en eventuell förändring, säger Karolina Skog.

  Hon tror att det kommer att bli en diskussion inte bara om tid utan också om villkoren för en förlängning.

  LÄS MER: Så skulle ett glyfosatförbud påverka svenska lantbrukare

  Relaterade artiklar

  Till toppen