Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Sverige till falukorvens försvar

  Näringsdepartementet oroas av konsekvenserna av att slopa den typ av skydd som falukorven har.

   Näringsdepartementet vill inte att skyddet för falukorv tas bort.
  Näringsdepartementet vill inte att skyddet för falukorv tas bort. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Regeringen gillar inte EU-kommissionens idé att skrota Garanterad traditionell specialitet som en av EU:s skyddade geografiska beteckningar för livsmedel. Det skulle kosta de producenter som använder just den beteckningen tid och pengar om märkningen ändrades eller försvann helt, skriver Näringsdepartementet i en kommentar till en inledande konsekvensbedömning gjord av EU-kommissionen. Falukorven lyfts inte specifikt i dokumentet, men Sverige har bara två produkter med garanterad traditionell specialitet, falukorv och hushållsost.

   EU-kommissionens förslag innebär även att beteckningen Garanterad traditionell specialitet tas bort för svensk hushållsost.
  EU-kommissionens förslag innebär även att beteckningen Garanterad traditionell specialitet tas bort för svensk hushållsost. FOTO: Patrik C Österberg/TT

  Få svenska produkter

  Sverige har förhållandevis få livsmedel med skyddade beteckningar. Svensk livsmedelsbransch har traditionellt satsat på varumärkesskydd i stället. Näringsdepartementet skriver att det finns en potential för fler svenska produkter med skyddad beteckning. Men entusiasmen är begränsad. Det framgår inte minst av att departementet passar på att påpeka att EU lägger för stor vikt vid de skyddade beteckningarna när man jobbar med frihandelsavtal. Det får ofta förhandlingarna att dra ut på tiden, och det är inte klart vad man vinner, eller förlorar, på det, anser departementet.

  Möjlighet att uttrycka sin åsikt

  EU-kommissionen vill förenkla systemet med skyddade beteckningar för att göra det mer attraktivt för både producenter och konsumenter. Garanterad Traditionell Specialitet är den minst populära beteckningen. Den skyddar receptet för en matvara, men säger inget om var produkten eller dess ingredienser ska komma ifrån, till skillnad från de andra två. Den som vill meddela EU-kommissionen sin syn på de föreslagna förändringarna kan delta i ett digitalt samråd. Det är öppet till den 9 april. EU-kommissionen planerar att föreslå ny lagstiftning under årets tredje kvartal.

  LÄS MER: Falukorven kan förlora sitt skydd

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen