Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2017

  "Sverige ska inte tvingas med i EMU"

  TALLINN.

  Sverige, Polen, Tjeckien och andra EU-länder utanför EMU ska inte tvingas in i valutaunionen. Det sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på väg in till eurogruppens möte på fredagen.

   Enligt ekonomikommissionär Pierre Moscovici är euron är EU:s valuta.
  Enligt ekonomikommissionär Pierre Moscovici är euron är EU:s valuta. FOTO: Europeiska centralbanken

  ”Utvidgningen av EMU blir en naturlig process. Den beror på hur viljan utvecklas i länderna och deras väljarkår”, sade han.

  ”Det kan inte vara topdown, att de tvingas till det”, sade han.

  EMU blir mer attraktivt när den gör allt bättre ifrån sig. Han noterade att det redan finns en livlig debatt i länderna om att delta i bankunionen, eftersom det är fördelaktigt.

  Besöker Sverige

  Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att euron är EU:s valuta. Men det betyder inte att någon kommer att tvingas gå med.

  Han kommer att besöka Stockholm och Köpenhamn om två veckor.

  ”Mitt budskap blir att det är erat val, men ni är välkomna. Jag vet att det pågår en debatt i Sverige. Om stämningen har ändrats om sex år, varför skulle de inte gå med. Dörren är öppen”, sade han.

  Han sade att han hoppas att alla vill gå med.

  En utvidgning möjlig

  Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sade att en utvidgning av EMU visst är möjlig. Men prioriteten bör vara att stärka samarbetet inom EMU.

  Om sin egen position som eurogruppens ordförande sade Jeroen Dijsselbloem att han avser sitta kvar fram tills mandatet går ut i januari.

  Jeroen Dijsselbloem är finansminister i expeditionsministären i Nederländerna under tiden som regeringsförhandlingar pågår.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen