Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juli

  Sverige på bottenplats i EU: ”Svårt att klara målen till 2040”

  Sverige rankas som en av de sämsta länderna i EU när det gäller kooperativa lösningar eller andelsägande inom förnybar elproduktion, enligt en europeisk kartläggning.

   Sverige hamnar lågt i en rankning av EU-ländernas gräsrotsinitiativ för elproduktion.
  Sverige hamnar lågt i en rankning av EU-ländernas gräsrotsinitiativ för elproduktion. FOTO: Marion Palm

  Regeringen vill att Sverige år 2040 ska ha hundra procent förnyelsebara energikällor till elproduktionen. Energimyndigheten, som arbetar efter denna målsättning, beskriver förnybar el som främst sol-, vind- och vattenkraft.

  Så här långt är strategin att ställa om elsystemet i första hand med hjälp av befintliga kraftbolag, enskilda näringsidkare och privatpersoner.

  Göran Bryntse menar att detta inte räcker. Han är ordförande i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (SERO) och vicepresident i European Renewable Energies Federation.

  – Om det inte blir mer fördelaktigt än det är i dag att starta energikooperativ så kommer regeringen inte att klara sin målsättning till år 2040, säger Göran Bryntse.

  I dag tvingas medlemmar i energikooperativ betala skatt på det som de själva förbrukar, enligt honom.

  – Det är ungefär lika vansinnigt som att medlemmar i ett kooperativ som odlar morötter och grönsaker, skulle behöva betala skatt för det de själva äter.

  Sverige lägst på listan

  Förra året presenterade Europauniversitetet i Frankfurt, tillsammans med organisationerna REScoop.eu och Friends of the Earth Europé, en kartläggning av EU-ländernas gräsrotsinitiativ för elproduktion. Tillsammans med Tyskland och Malta rankades Sverige lägst. Exempelvis Grekland, Österrike och Danmark har en helt annan energipolitik, menar Göran Bryntse.

  ATL har varit i kontakt med Sara Grettve, handläggare på Energimyndighetens avdelning för förnybar energi och klimat samt internationellt samarbete. Hon förtydligar att Sverige inte har något regelverk som är specifikt anpassat för andelsägd produktion av förnybar el, och att det inte pågår någon utredning om att genomföra detta.

  ATL har även ställt skriftliga frågor per mejl om situationen till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson från Centerpartiet, svarar att partiet vill se över lagar och regelverk för att se om det finns ytterligare förenklingar att göra.

   Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.
  Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin. FOTO: Centerpartiet

  Coompanion

  Denna organisation verkar för ett ”hållbart, tillsammansägt företagande”.

  Coompanion, som samverkar med Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, kräver sedan flera år tillbaka att regelverket för förnybara energilösningar förändras.

  Organisationens krav i korthet är:

  • Sänk eller slopa energiskatten för medlemmar i kooperativ som köper egenproducerad förnybar el

  • Tillåt investeringsbidrag för medlemmar i kooperativa föreningar

  • Ta bort uttagsbeskattning av kooperativa föreningar som säljer till självkostnadspris.

  Relaterade artiklar

  Till toppen