Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2017

  Sverige öppnar för nej till ny ekolag

  UPPDATERAD. Regeringen hoppas på blockerande minoritet mot hårt kritiserad förordning.

  FOTO: Ann Lindén

  Efter att ha ställt sig bakom den politiska överenskommelsen om en ny lag för odling och försäljning av ekologiska livsmedel svänger regeringen inför det formella klubbandet. Kan en blockerande minoritet uppnås vill Sverige kunna rösta nej när frågan är uppe till omröstning i Rådets särskilda jordbrukskommitté på måndag. Tyskland ska enligt uppgift vara på väg att sälla sig till nej-rösterna.

  – I fall det helt plötsligt är fler som röstar nej, och Sverige är den avgörande rösten, då vill vi kunna ha en mer öppen position, säger landsbygdsministern Sven-Erik Buchts (S) pressekreterare Maria Soläng.

  Snabb inkallning

  I går var landsbygdsministerns statssekreterare Elisabeth Backteman i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att överlägga med utskottet om en ny svensk position. Punkten var hastigt inlagd på dagordningen och ledamöterna fick underlaget på onsdagskvällen. Det mandat regeringen har från riksdagen sedan tidigare gav regeringen rätt att rösta ja till den nya lagen, trots att både regering och riksdag såg stora problem med den. Resonemanget då var att Sverige ändå inte kunde stoppa lagen på egen hand, och att ett ja skulle ge bättre förutsättningar för att påverka förändringarna på ett positivt sätt under det fortsatta arbetet med förordningen.

  Miljö- och jordbruksutskottet stöttade i torsdags regeringens nya linje, men Kristina Yngwe, vice ordförande i utskottet och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, påpekar att något regelrätt mandat inte är miljö- och jordbruksutskottets att ge. I EU-frågor är det EU-nämnden som beslutar för riksdagen. Maria Soläng påpekar i sin tur att det inte behövs något nytt mandat när det bara handlar om en omröstning i särskilda jordbrukskommittén.

  – Det händer saker hela tiden och vi vill förankra en något öppnare position.

  Alliansen kritisk

  Samtidigt som Allianspartierna är positiva till att den nya lagen stoppas är Kristina Yngwe kritisk till hur den rödgröna regeringen hanterat frågan.

  – I och med att de bad om ett mandat för ett ja i juni och så nu ändrar sig till att man vill ha ett eventuellt nej fast ett eventuellt ja, så är det ju lite otydligt vad det är som gäller. Vi är lite oroliga att det sänker trovärdigheten för Sverige i förhandlingarna. Att den svenska positionen blir att vi röstar ja, fast inte om det finns tillräckligt många som röstar nej, det är inte en jättetydlig svensk ståndpunkt.

  LÄS MER: Fortsatt osäkerhet för ekologisk växthusodling

  Relaterade artiklar

  Till toppen