Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari 1999

  Sverige med i blockad mot Agenda 2000

  Den så kallade Londonklubben, England, Danmark, Sverige och Italien, stoppar Agenda 2000-reformen om inte planer för att mjölkkvoterna tas bort till år 2006 finns med i reformpaketet.

  – Londonklubben bildar en blockerande minoritet och utan oss blir det ingen reform. Vi kommer inte att gå med på någon reform som inte innehåller förändringar av mjölkkvoterna. Den uppfattningen delas också av kommissionen, sa jordbruksminister Margareta Winberg under ministerrådsmötet i Bryssel i början av veckan.

  Hotar med kvarsittning
  Förhandlingarna om Agenda 2000-reformen som ska hindra en okontrollerad utgiftsökning i EUs jordbruksbudget har nu kommit in i slutfasen. Alla har intagit sina ställningar med maximala krav. De närmsta veckorna ska dessa jämkas samman i en maratonförhandling utförd av en nyskapad högnivågrupp bestående av de olika ländernas statssekreterare. Tyskland, som nu svingar ordförandeklubban över de trilskande ministrarna, hotar att tvinga dessa att sitta kvar vid nästa möte i februari till dess man nått en överenskommelse. Därefter ska reformen godkännas av EUs toppmöte i mars.

  Per Österman/Bryssel

  Relaterade artiklar

  Till toppen