Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars 2018

  Större jordbruksimport än export

  Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel ökade med drygt sju procent jämfört med 2016. Samtidigt importerades betydligt mer.

   Frukt och grönsaker tillhör de jordbruksvaror som står för värdet av den svenska importen.
  Frukt och grönsaker tillhör de jordbruksvaror som står för värdet av den svenska importen. FOTO: Mostphotos

  Sverige exporterar jordbruksvaror och livsmedel till ett allt större värde. Under 2017 ökade exporten av jordbruksvaror och livsmedel, exklusive fisk, till närmare 48 miljarder kronor. Men samtidigt ökade importen till drygt 102 miljarder kronor, enligt en rapport från Jordbruksverket.

  Sveriges grannländer stod för majoriteten av handeln under 2017. Mest exporterades till Danmark. Exportvärdet till Danmark ökade med elva procent medan Sveriges export till USA däremot minskade med två procent.

  Enligt Jordbruksverket är det produkter som mjölk, kaffe, frukt, grönsaker, drycker, kött och spannmål som står för värdet av den svenska importen. Kaffe, oljor och fetter, mjölk, tobak, kött och djurfoder är exempel på sådant som bidrar till det ökade värdet på svensk export.

  LÄS OCKSÅ: Oatly kan påverka svensk havreodlingLÄS OCKSÅ: Striden om glyfosat fortsätter – Bryssel går till domstol

  Relaterade artiklar

  Till toppen